Koncert bo 9. aprila, z nakupom vstopnic pa velja pohiteti. Foto: Cankarjev dom
Koncert bo 9. aprila, z nakupom vstopnic pa velja pohiteti. Foto: Cankarjev dom
Brizani
Brizani je virtuoz na električni in baskitari. Foto: Domen Pal

Glasbenik Imer Traja Brizani, ki vodi zasedbo Amala, bo z orkestroma pod dirigentsko taktirko Patrika Grebla predstavil romsko ljudsko glasbo in nekatere svoje uspešnice. Tega večera pa bodo nastopili še španski flamenko kitarist Diego Cortez jr. s svojim kvartetom, makedonska pevka Bajsa Arifovska in romski pevec Mija Muratović iz Srbije.

Koncertni program bo predstavljen v povsem novih preoblekah za veliki orkester. Priredbe so prispevali Matjaž Mikuletič, Aleš Avbelj, Jani Golob in Črt Sojar Voglar, so sporočili iz Big Banda RTV Slovenija.

Kdo so nastopajoči?
Imer Traja Brizani se je rodil leta 1958 v Prištini. Kot skladatelj deluje od leta 1972. Po prihodu v Slovenijo leta 1980 je najprej pisal in izvajal skladbe z ansambloma Amadeus in Black & White. Leta 1996 je ustanovil ansambel Amala, s katerim nastopa na džezovskih in etnofestivalih v Sloveniji in tujini. Posnel je že več kot 15 albumov avtorske glasbe in sodeloval s številnimi priznanimi slovenskimi in tujimi izvajalci. V sodelovanju s Cankarjevim domom vsako leto organizira koncert ob svetovnem dnevu Romov.

Diego Cortes jr. je bil rojen leta 1977 v glasbeni družini. Njegov ded je izdeloval kitare, oče pa je bil svetovno znan flamenkokitarist, ki je med drugim član zasedbe Mika Oldfielda. Veliko je nastopal v barcelonskem flamenkoteatru.

Makedonska pevka Bajsa Arifovska (1978) je tudi profesorica tradicionalnih makedonskih inštrumentov in skladateljica. Študirala je na Akademiji za glasbo v Skopju. Med drugim je sodelovala s priznano makedonsko etnozasedbo Dragan Dautovski kvartet. Od leta 2003 deluje kot aranžerka in dirigentka Mandolinskega Orkestra Darhia.

Mija Muratović (1951) je romski glasbenik in pevec, ki je večino svoje glasbene poti posvetil zabavni glasbi, kar je redkost med romskimi glasbeniki. V 70. letih prejšnjega stoletja je nastopal na pomembnih jugoslovanskih glasbenih festivalih in prejel številne nagrade.