V pet let trajajoči vojni v Siriji je uničenih na stotine pomembnih arheoloških najdišč, sirski vojski pa je pred kratkim ob podpori ruskih letal uspelo ponovno zavzeti Palmiro. Foto: Reuters
V pet let trajajoči vojni v Siriji je uničenih na stotine pomembnih arheoloških najdišč, sirski vojski pa je pred kratkim ob podpori ruskih letal uspelo ponovno zavzeti Palmiro. Foto: Reuters
Valerij Gergijev
Slavni dirigent osetskega rodu Valerij Gergijev je z orkestrom Marijinskega gledališča dvakrat gostoval tudi že v Ljubljani. Foto: EPA

Valerij Gergijev je tako ponudil svojo podporo Palmiri, kjer so skrajneži IS-ja po zavzetju razstrelili več starodavnih templjev, uvrščenih na Unescov seznam svetovne dediščine, in pokradli arheološke predmete, stare več tisoč let. To antično mesto s citadelo oziroma trdnjavo iz 13. stoletja so zavzeli 23. maja lani, ko je na trdnjavi zaplapolala črna zastava IS-ja.

Do danes je bilo v pet let trajajoči vojni v Siriji uničenih na stotine pomembnih arheoloških najdišč, sirski vojski pa je pred kratkim ob podpori ruskih letal uspelo ponovno zavzeti Palmiro.

"Glasba oživlja starodavne ruševine"
Simfonični orkester je pod vodstvom priznanega dirigenta izvedel delo, naslovljeno Pray for Palmyra. Music revives ancient remains (Moli za Palmiro. Glasba oživlja starodavne ruševine). Delo so izvedli v spomin na tiste, ki so umrli med osvobajanjem mesta iz IS-jevih rok, in v podporo velikim naporom, ki so potrebni za obnovitev uničenih arhitekturnih biserov tega kraja, poroča spletni portal Russia Today.

To pa ni prvič, da je Gergijev priredil nastop kot simbolično humanitarno gesto na kakšnem izmed vojne vihre razdejanem območju. Po oboroženem konfliktu v Južni Osetiji, ki je bila takrat del Gruzije, je z orkestrom Marijinskega gledališča v znamenje podpore žrtvam invazije avgusta 2008 nastopil v Tskhinvalu, prestolnici Južne Osetije.

Taktirko vihtel tudi že v Ljubljani
Valerij Gergijev (1953), sicer osetskega porekla, se je rodil v Moskvi, vendar je celotno otroštvo in mladost preživel v Severni Osetiji. Glasbi se je posvetil šele v srednji šoli, in sicer klavirju, dirigiranje je nato študiral v Sankt Peterburgu in pri vsega triindvajsetih letih zmagal na prestižnem berlinskem tekmovanju, ki nosi ime po dirigentu Herbertu von Karajanu. Z orkestrom Marijinskega gledališča pa je Gergijev dvakrat gostoval tudi že v Ljubljani.

Posnetek koncerta v Palmiri si lahko pogledate spodaj.