Mlad orkestrski sestav Il Pomo d'Oro s sedežem v Zürichu, ustanovljen leta 2012, sodi med vzhajajoče zvezde izvajanja historične glasbe. Posebno pozornost namenja baročni in klasicistični literaturi. Foto: Cankarjev dom
Mlad orkestrski sestav Il Pomo d'Oro s sedežem v Zürichu, ustanovljen leta 2012, sodi med vzhajajoče zvezde izvajanja historične glasbe. Posebno pozornost namenja baročni in klasicistični literaturi. Foto: Cankarjev dom
V naslovni vlogi se bo po junijskem gostovanju z Beneškim baročnim orkestrom v Slovenijo vrnil virtuozni kontratenorist Franco Fagioli. Foto: Cankarjev dom

Eno največkrat izvajanih odrskih del nemškega skladatelja bo v koncertni obliki predstavil ansambel Il Pomo d'Oro iz Züricha, specializiran za izvajanje baročne opere in instrumentalne glasbe. Dirigent bo Maksim Jemeljaničev.

Trodejanka Kserks je eno zadnjih Händlovih opernih del. Skupaj jih je ustvaril okoli 40, večinoma v slogu italijanske opere serie, s Kserksom pa se je od te tradicije umaknil in se odzval na uspeh baladne opere. Kot piše v programskem listu, je ujeta med resnobnostjo drame in komičnostjo opere buffe ter niza like iz različnih družbenih slojev.

Praizvedli so jo leta 1738 v Kraljevem gledališču v Londonu, kjer je skladatelj preživel drugo polovico življenja in komponiral za angleški dvor, vendar ni dosegla uspeha in je po petih postavitvah za skoraj dve stoletji izginila z repertoarja. Danes pa sodi med Händlova največkrat izvajana odrska dela.

Skladatelj jo je zasnoval na liku perzijskega kralja Kserksa in v ospredje postavil izmišljeno ljubezensko zgodbo s številnimi preobrati, prepleteno z resničnimi anekdotami. V ospredju je zasebna plat krutega, vročekrvnega, nadutega in domišljavega Kserksa, čigar osvajalni pohod ni uperjen na tuja ozemlja, ampak na žensko, ki je ne more imeti.

V naslovni vlogi se bo po junijskem gostovanju z Beneškim baročnim orkestrom v Slovenijo vrnil virtuozni kontratenorist Franco Fagioli, ki, kot so zapisali v Cankarjevem domu, prevzema z muzikalnostjo, tehnično dognanostjo in lepoto vokala, podprto z izjemnim glasovnim razponom in široko barvno paleto.

Na odru se mu bodo pridružili karizmatična mezzosopranistka Vivica Genaux, baročna interpretka Inga Kalna, obetavna Francesca Aspromonte, v starejšem opernem repertoarju prekaljeni Andreas Wolf, kontraaltistka Delphine Galou in baritonist Biagio Pizzuti.

Mlad orkestrski sestav Il Pomo d'Oro s sedežem v Zürichu, ustanovljen leta 2012, sodi med vzhajajoče zvezde izvajanja historične glasbe. Posebno pozornost namenja baročni in klasicistični literaturi. Člani ansambla so odlični glasbeniki z izvrstnim poznavanjem slogovnih določil starejših glasbenih obdobij in navdušujejo s slogovno odličnostjo, svežino, osupljivo virtuozno interpretacijo in umetniško predanostjo. Od leta 2016 jih vodi ruski dirigent Maksim Jemeljaničev, zmagovalec in nagrajenec številnih mednarodnih tekmovanj.