Festival sodobne klasične glasbe UNICUM odpira koncert v Cekinovem gradu. Foto: Ljubljana Tourism
Festival sodobne klasične glasbe UNICUM odpira koncert v Cekinovem gradu. Foto: Ljubljana Tourism
Big Band RTV Slo
Big Band RTV Slovenija bo izvedel tudi dela Jožeta Privška. Foto: RTV SLO

Dogajanje v Cekinovem gradu v Ljubljani je odprlo koncert Izraelcev, ki je potekal pod naslovom Razgled po Evropi. Festival spodbuja skladatelje, ki iščejo nova pota v glasbenem snovanju in njegov spored pa ponuja tudi več krstnih izvedb. Med nastopi v prihodnjih dneh najprej omenjamo koncert Big Banda RTV Slovenija. 14. maja bo nastopil s popolnoma slovenskim programom, ki obsega dela mladih in tudi uveljavljenih skladateljev, kot sta Jože Privšek ali Janez Gregorc.



Okrogla obletnica Jakoba Ježa
Društvo slovenskih skladateljev, ki festival organizira izpostavlja poseben slavnostni dogodek. Ob 80. obletnici skladatelja Jakoba Ježa bo skupina Pro musica viva 11. maja ob 11.00 v Slovenski filharmoniji pripravila slovesen koncert. Skupina Pro musica viva je nastala v šestdesetih, oblikovali pa so jo skladatelji, ki so se zavzemali za uveljavitev avantgarde v slovenski klasični glasbi. Poleg Jakoba Ježa so bili člani skupine še tedaj študentje Akademije za glasbo v Ljubljani, skladatelji Darijan Božič, Ivo Petrić, Alojz Srebotnjak, Igor Štuhec in Lojze Lebič. Dela teh skladateljev bodo izvajali Tatjana Kaučič (klavir), Dušan Sodja (klarinet) in Barbara Jernejčič Fürst (mezzosopran).

V okviru festivala bo nastopila tudi Slovenska filharmonija, čeprav bo koncert na sporedu šele 27. junija. Orkester, ki se je kot promotor avantgardne glasbe nedavno izkazal s praizvedbo Globokarjevega Angela zgodovine, bo tokrat izvedel še eno slovensko noviteto. Gre za novo delo Pavla Mihelčiča, ki bo sooblikovala repertoar pretežno slovenskih kompozicij. Sicer pa bodo na festivalu nastopili še irski ansambel Concorde, Komorni orkester KOS DSS, Ansambel za sodobno glasbo MD7 in ansambel Cantus iz Zagreba.