Savdskega princa Mohameda bin Salmana je v pariškem Louvreu na triurni večerji gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Savdskega princa Mohameda bin Salmana je v pariškem Louvreu na triurni večerji gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Dogovor, ki ga je v ponedeljek med obiskom v Parizu podpisal savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, predvideva, da bi ta konservativna islamska država s pomočjo Pariške opere ustvarjala svojo klasično glasbo in predstave.

Po poročanju francoskih medijev je ta pobuda izraz želje princa Mohameda, da bi spremenil podobo svoje domovine. Pred kratkim je, kljub nasprotovanju verskih voditeljev, že napovedal odpravo prepovedi vožnje za ženske, ponovno odprtje kinematografov po več kot treh desetletjih in koncerte, na katerih bi sodelovala oba spola.

Kraljevina je ob tem napovedala tudi, da se bo prvič vključila v filmski festival v Cannesu s kratkimi filmi ter da bo na francosko riviero v maju poslala uradno delegacijo.

"Boljšega partnerja za kulturo in umetnost, kot je Francija, si ne morem predstavljati," je povedal savdski minister za kulturo Avad Alavad.

Dvaintridesetletnega princa Mohameda je v nedeljo v Louvru v Parizu na triurni večerji gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. To je bilo zanj v vlogi savdskega prestolonaslednika prvo potovanje v Francijo. Ob tem je Macron tvitnil fotografijo, na kateri opazujeta mojstrovino Svoboda vodi ljudstvo slikarja Eugenea Delacroixa iz 19. stoletja, ki svobodo prikazuje v podobi ženske z golimi prsi.

Voditelja bosta zdaj po poročanju agencije začela pripravljati "strateški dokument", ki bo vključeval niz pogodb, ki jih bo Macron podpisal med obiskom Savdske Arabije še v tem letu.