Posnetek s kostumske vaje za opero Boris Godunov, ki bo 7. decembra odprla sezono 2022/23 v Scali v Milanu. Foto: La Scala
Posnetek s kostumske vaje za opero Boris Godunov, ki bo 7. decembra odprla sezono 2022/23 v Scali v Milanu. Foto: La Scala

Operna hiša se s to potezo ni uklonila protestu ukrajinskih predstavnikov v Italiji, ki vztrajajo, da izpostavljanje ruske kulture med invazijo v Ukrajini pošilja napačno sporočilo. Generalni direktor Scale Dominique Meyer je povedal, da je ukrajinski konzul želel, da prekličejo uprizoritev omenjenega opernega dela.

Nič, kar bi bilo v nasprotju z Ukrajino
"Z določenega vidika razumem, saj so Ukrajinci prizadeti, vsaka družina ima nekaj mrtvih, uničene domove. Razumem ta odnos, vendar se z njim ne morem strinjati, saj moramo narediti konkretne stvari za ukrajinsko ljudstvo," je po pisanju Associated Pressa (AP) dejal Meyer in dodal, da "v tej produkciji ni nič, kar bi bilo v nasprotju z Ukrajino".

Opero Boris Godunov je zložil ruski skladatelj Modest Petrovič Musorgski, ki je napisal tudi libreto po istoimenski drami Aleksandra Sergejeviča Puškina. Gre za zgodbo o ruskem vladarju iz 16. stoletja, ki se na prestol povzpne z umorom prestolonaslednika. Ta zločin je povod za duševne muke, obenem pa tudi moralno opravičilo za končni propad carja Godunova. Operno delo je krstno uprizoritev doživelo leta 1874 v Peterburgu.

Scalin šef dirigent Riccardo Chailly v družbi generalnega direktorja te operne hiše Dominiqua Meyerja. Foto: AP
Scalin šef dirigent Riccardo Chailly v družbi generalnega direktorja te operne hiše Dominiqua Meyerja. Foto: AP

Delo nikakor ne vsebuje ruske propagande
Za odprtje sezone 2022/23 z Borisom Godunovom so se v Scali odločili že pred tremi leti, dotična opera pa "ne vsebuje nobene propagande za rusko vlado", je še dejal Meyer. Poudaril je, da se je Scala prva odpovedala angažiranju ruskega dirigenta Valerija Gergijeva, potem ko ta ni javno izrazil želje po mirni rešitvi konflikta med Rusijo in Ukrajino.

V Ukrajini so tudi ruske žrtve. To je veliko bolj zapletena stvar, kot se govori, vsi to vemo. To so veliki umetniki in srečni so, ker vedo, da sodelujejo pri produkciji na najvišji ravni.

Dominique Meyer

Ta milanska operna hiša je z dobrodelnim koncertom za Ukrajino zbrala 400.000 evrov, sprejeli so tudi otroke iz kijevske plesne šole in njihove družine. "To je le kaplja v morje za ljudi v težavah, a to je tisto, kar lahko naredi gledališka hiša, kot je Scala," je dejal Meyer. Dodal je, da se ni sešel z ukrajinskim konzulom v Milanu, ki je vložil pritožbo. Sta pa si ustanovi izmenjali pisma, a ta niso javno objavljena.

Ukrajinska stran razočarana nad "pomanjkanjem pripravljenosti"
Predstavnik ukrajinskega generalnega konzula v Milanu Andrij Kartiš je za AP dejal, da je bila izbira Borisa Godunova v Ukrajini ocenjena negativno. Dejal je, da sicer razumejo težave, ki bi nastale zaradi spreminjanja programa slavnostnega odprtja nove sezone, a so razočarani zaradi "pomanjkanja pripravljenosti", da bi se razmislilo o tem.

Šef dirigent Riccardo Chailly je tisti, ki je izbral Borisa Godunova za začetek nove sezone. V naslovni vlogi bo nastopil ruski basist Ildar Abdrazakov, to pa bo njegova že šesta vloga v kakšni premierni uprizoritvi sveže sezone Scale. Dotično delo sta v milanski operni hiši pred tem dirigirala Arturo Toscanini in Claudio Abbado.

Borisa Godunova bo upodobil ruski basist Ildar Abdrazakov. Foto: AP
Borisa Godunova bo upodobil ruski basist Ildar Abdrazakov. Foto: AP

Razpoloženje med rusko zasedbo na vajah je po besedah generalnega direktorja "odlično". Dodal je, da "res trdo delajo", a da jih obremenjuje tudi vojna. "Vemo, da obstajajo ruske žrtve. V Ukrajini so tudi ruske žrtve. To je veliko bolj zapletena stvar, kot se govori, vsi to vemo. To so veliki umetniki in srečni so, ker vedo, da sodelujejo pri produkciji na najvišji ravni," je še dejal Meyer.

Delo, ki govori prav o razkrivanju moči
Opero bo na oder postavil danski gledališki režiser Kasper Holten, ki je prav tako prepričan, da bi bilo napak odpovedati opero, "ki govori o razkrivanju moči; to je posebna opera in taka je bila tudi v svojem času".

Abdrazakov je izrazil hvaležnost tako Meyerju kot Chaillyju, da nista odpovedala produkcije v trenutku, ko je predstavljanje ruske kulture postalo težavno. "Za ruskega basista je veselje, da tukaj poje Borisa. Danes je trenutek, ki ni tako enostaven. Zahvaliti se moram maestru Chaillyju in Dominiquu Meyerju, ki sta izbrala to opero in je nista umaknila z repertoarja," je po pisanju AP-ja še dejal leta 1976 v ruskem mestu Ufa rojeni operni pevec.