Z gostovanjem ne želijo provocirati Severnih Korejcev, bolj tiste zunaj države, pravi zasedba. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Z gostovanjem ne želijo provocirati Severnih Korejcev, bolj tiste zunaj države, pravi zasedba. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ob gostovanju Laibachov je izšla tudi pesem z videom We will go to Mount Paektu. Za videospot je poskrbel Morten Traavik, zaslužen tudi za Laibachov video The Whistleblowers in celotno severnokorejsko turnejo.
Ob gostovanju Laibachov je izšla tudi pesem z videom We will go to Mount Paektu. Za videospot je poskrbel Morten Traavik, zaslužen tudi za Laibachov video The Whistleblowers in celotno severnokorejsko turnejo. Foto: YouTube

Skupini, ki bo v Severni Koreji nastopila v sklopu praznovanj 70-letnice osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske okupacije, so prepovedali izvajanje skladb Eat Liver, Koran in Final countdown, poroča portal 24ur.com. Zasedbo so takoj po prihodu iz Ljubljane peljali na novo prizorišče, eno sedmih gledališč v Pjongjangu. Tehniki se trudijo s pripravo prizorišča, a na prvi vaji niso uspeli postaviti skoraj ničesar, tako ima zasedba danes zadnjo priložnost, da izvede vsaj eno vajo pred koncertom.
S priredbami tradicionalne korejske glasbe
Skupina pred odhodom ni znala oceniti, kako bo potekala komunikacija med njenim bivanjem v Severni Koreji. Ta je menda otežena. Laibach, ki bo kot prvi zahodni rockband v Severni Koreji nastopil v sklopu turneje Dan osvoboditve, pripravlja nekaj znanih skladb, nekaj predelav pesmi iz muzikala Moje pesmi, moje sanje, vse skupaj pa bo zaokrožil s predelavami tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb, med temi znano tradicionalno korejsko skladbo Arirang.
Gostovanje je pospremil izid pesmi z videom We will go to Mount Paektu, eno najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške skupine Moranbong. Članice zasedbe se bodo morda slovenski skupini pridružile tudi na odru.
Organizator turneje, norveški režiser in kulturni aktivist Morten Traavik namerava o poti, koncertih Laibacha in doživetju v tej deželi posneti dokumentarni film. Sicer pa je ob prihodu v Pjongjang dejal, da bosta koncerta razsvetljenje za obe strani, za njih in Severne Korejce.


We will go to Mt. Paektu

Final countdown


Eat Liver