Lani je na nastopu v Bukarešti Trifonov izjemno doživeto odigral Koncert za klavir št. 2 Sergeja Rahmaninova. Foto: EPA
Lani je na nastopu v Bukarešti Trifonov izjemno doživeto odigral Koncert za klavir št. 2 Sergeja Rahmaninova. Foto: EPA
27-letni Trifonov je od lanskega leta poročen s pianistko Judith Ramirez. Foto: Cankarjev dom
O svojem izrazito intenzivnem, telesnem pristopu k igranju je glasbenik nekoč povedal: "Pri Rahmaninu, pri velikem delu glasbe 20. stoletja - tudi pri Prokofjevu - so ramena ključnega pomena. V tistem času so klavirji pridobivali več zvoka, kar so skušali skladatelji uporabiti za širjenje meja tega, kar se je dalo zaigrati." Foto: EPA

Rus Daniil Trifonov (1991), ki je osupnil celo legendarno argentinsko pianistko Martho Argerich, je začel osvajati svetovne koncertne dvorane leta 2011, ko je v pičlih nekaj tednih prejel prestižne lovorike najuglednejših klavirskih tekmovanj, Arthurja Rubinsteina v Tel Avivu in Čajkovskega v Moskvi.

Leta 2013 je prejel tudi nagrado Franca Abbatija za najboljšega instrumentalnega solista, ki jo podeljujejo italijanski glasbeni kritiki, nato je osvojil nagrado gramofon za umetnika leta 2016, za album Transcedental z Lisztovo literaturo pa je oktobra lani že drugič prejel nagrado echo-klasik ter januarja letos še nagrado grammy.

V sezoni 2017/18, ki jo je posvetil Chopinu, je izšel album Chopin: Evocations, njegova četrta izdaja pri založbi Deutsche Grammophon, s katero ga veže ekskluzivna pogodba. Vsebuje tako Chopinove skladbe kot tudi dela skladateljev 20. stoletja, ki jih je navdihnil veliki poljski glasbenik, kot sta Samuel Barber in Federico Mompou. Poleg tega je pripravil 20 recitalov po ZDA, Evropi in Aziji.

Lani je pod taktirko Valerija Gergijeva z Orkestrom Marijinega gledališča na turneji po ZDA izvedel tudi lastni klavirski koncert.

Trenutno je njegov dom - v Berlinu
Med vrhunci pretekle sezone so še gostovanje po Aziji, evropski nastopi z violinistom Gidonom Kremerjem in sestavom Kremerata Baltica, Londonskim filharmoničnim orkestrom, Kraljevim orkestrom Concertgebouw in s Filharmoničnim orkestrom milanske Scale. Te dni je sklenil daljšo turnejo z Newyorškimi filharmoniki, Berlinski filharmoniki pa so ga v tej sezoni povabili k sebi kot rezidenčnega umetnika.

Na strmi premici vzpona
Trifonov se je rodil v Nižnem Novgorodu, glasbeno se je začel šolati pri petih letih. Obiskoval je glasbeni kolidž Gnesine v Moskvi pod mentorstvom Tatiane Zelikman, zatem je študiral klavir pri Sergeiu Babajanu na Clevelandskem glasbenem inštitutu. Študiral je tudi kompozicijo in se udejanja kot skladatelj. Piše za klavir, komorne sestave in orkestrsko literaturo.

Kljub mladosti je zrel pianist v razmahu uspešne poti. Kritiki soglasno poudarjajo njegove neverjetne tehnične sposobnosti, uravnotežene z lahkotnostjo dotika in glasbeno iskrenostjo. Odlikujejo ga izjemna glasbena premišljenost, tonska rahločutnost in osupljiva zvočnost, so v sporočilu za javnost zapisali v CD-ju.

Na programu nocojšnjega koncerta so Beethovnova Andante favori v F-duru in Sonata št. 18 v Es-duru, Schumannovi Pisani listi in Presto passionato ter Sonata št. 8 v B-duru Prokofjeva.