V SIGIC-u opozarjajo, da je bilo zaradi epidemije koronavirusa samo v preteklem tednu odpovedanih več kot sto dogodkov.

Koncertni odri so zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ugasnili. Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa
Koncertni odri so zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ugasnili. Foto: Kino Šiška/Aleš Rosa

"Glasbeniki, samozaposleni v kulturi, so vpisani v razvid ministrstva za kulturo in predstavljajo ogrodje profesionalne, kakovostne in raznolike glasbene ponudbe v Sloveniji. Njihovi dohodki so vezani na opravljanje koncertnih aktivnosti, ki so v celoti prekinjene, v večini primerov pa gre za večinski, če ne celo edini vir dohodka," pojasnjujejo v SIGIC-u.

Pokrivanje najnujnejših življenjskih stroškov
Zato so pripravili akciji za finančno pomoč, ki jo začenjajo v ponedeljek, 6. aprila. Tedaj bodo lahko ustvarjalci in izvajalci glasbe od 12. ure naprej zaprosili za pomoč prek spletnega obrazca. S hitro finančno pomočjo želi SIGIC glasbenikom omogočiti pokrivanje najnujnejših življenjskih stroškov. Pomoč bo razdeljena prosilcem po vrstnem redu prijav ob upoštevanju izpolnjevanja pogojev za prejem pomoči. Možnost prijave bo odprta do preklica oziroma zaključka projekta, piše v sporočilu za javnost.

Obenem v organizaciji tudi širšo javnost vabijo k donacijam, ki bodo omogočile čim večje število pomoči ustvarjalcem in izvajalcem glasbe.

V zameno za finančno pomoč pa v SIGIC-u glasbenike prosijo za nastop na letošnjem Prazniku glasbe, ki se bo odvil v Ljubljani in v drugih slovenskih mestih 21. junija. S tem dogodkom se organizacija že nekaj let pridružuje iniciativi Fete de la musique, ki poteka v več kot 700 mestih po vsem svetu. Glasbeniki za nastope na prireditvi praviloma ne prejmejo honorarja, vsi dogodki pa so brezplačni.

Oškodovani tudi organizatorji koncertov, tonski in lučni tehniki
V SIGIC-u se zavedajo, da imajo poleg ustvarjalcev in izvajalcev glasbe zaradi odpovedi glasbenih dogodkov škodo tudi organizatorji koncertov, tonski in lučni tehniki in drugi. A je po njihovem mnenju "za ohranjanje javnega interesa na področju kulture ta hip ključno podpreti najranljivejšo skupino glasbenih delavcev, ki jo predstavljajo ustvarjalci in izvajalci".