Simfonični orkester RTV Slovenija, ki so v petinpetdesetem letu delovanja dobili prenovljen studio, so sezono odprli pod taktirko En Shaa in v 'družbi' solista Marka Hatlaka. Foto: MMC RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija, ki so v petinpetdesetem letu delovanja dobili prenovljen studio, so sezono odprli pod taktirko En Shaa in v 'družbi' solista Marka Hatlaka. Foto: MMC RTV SLO
Marko Hatlak
Marko Hatlak je gotovo eden naših najboljših akordeonistov, ki se uveljavljajo v klasični glasbi. Foto: Cankarjev dom

Tradiciji zvesto je četrtkov koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma vodil šef dirigent, En Shao, ki si je za solista izbral vrhunskega akordeonista Marka Hatlaka. Glasbenik posveča posebno pozornost slovenski glasbi, zanj pa pišejo nova dela skladatelji, kot sta Uroš Rojko in Aldo Kumar. Prav tako zanimajo svetovna dogajanja in sodelovanje s tujimi skladatelji in poustvarjalci, pri tem pa ne pozablja na sodelovanje z domačimi glasbeniki.
Poslušalci uvodnega koncerta so najprej prisluhnili sijajni in bleščeči umetnini enega največjih skladateljev in dirigentov 20. stoletja, Leonarda Bernsteina Kandidu oziroma njegovi uverturi. Opereto, ki je nastala po Voltairovem istoimenskem delu leta 1956, danes redko izvajajo, večkrat pa srečamo na koncertnem odru prav uverturo.
Simfoniki so izvedli Barvne refleksije za harmoniko in orkester skladatelja Vitje Avsca. Iz opusa Petra Iljiča Čajkovskega so izbrali Četrto simfonijo v f-molu, op. 36, 'simfonijo usode', kot jo je skladatelj opisal mlajšemu kolegu Sergeju Tanejevu. Za vzor mu je bila Beethovnova Peta. Čeprav je to delo brez zunajmuzikalnega programa, je skladateljeva 'glasbena izpoved njegove duše'.
Sezona 2010/2011 prinaša ...
Drugi abonmajski koncert je napovedan za 14. oktobra, ko bo orkester vodil Marko Letonja, solist bo violončelist Igor Mitrović. Sicer pa bodo Simfoniki RTV Slovenija v tej sezoni nastopali še pod taktirko Evana Christa, Miroslava Jaceka Blaszczyka in Zsolta Hamarja.
Vrhunski domači in tuji solisti bodo predstavili tako staro kot novo glasbo. Naj med solisti omenimo še Boštjana Lipovška in med tujimi Krystiana Zimermana, Maria Brunella, Stefana Milenkovića, Aleksandra Serdarja, Konstantina Bogino ter Nicholasa Mulroyja.