Festival Ljubljana v sodelovanju s Simfoniki RTV-ja Slovenija, Slovensko filharmonijo in Društvom slovenskih skladateljev organizira 23. slovenske glasbene dneve. Foto: Festival Ljubljana
Festival Ljubljana v sodelovanju s Simfoniki RTV-ja Slovenija, Slovensko filharmonijo in Društvom slovenskih skladateljev organizira 23. slovenske glasbene dneve. Foto: Festival Ljubljana
Sinfonieta Žilina
Sinfonieta Žilina iz Slovaške se predstavi ljubljanskemu občinstvu. Foto: Festival Ljubljana
Vinko Globokar
Scenografijo za Angela zgodovine je arhitekturni biro Sadar Vuga zasnoval iz elementov recikliranih plastičnih steklenic avtorjev Instant Architects, za kar so leta 2007 prejeli prestižno nagrado red dot. Gre za steklenice kot elemente prikaza kriznih razmer (vojne, naravne nesreče ...), vsebina Globokarjevega Angela pa govori ravno o razpadih demokracij, držav in s tem povezanih vojnih katastrofah. Foto: Festival Ljubljana

Festival bo potekal med 21. in 24. aprilom, obsegal bo štiri koncerte na dveh različnih prizoriščih in mednarodni muzikološki simpozij, ki bo potekal med 22. in 24. aprilom v Mestnem muzeju Ljubljana.

Ponedeljek: Simfoniki RTV-ja
Na otvoritvenem koncertu v Slovenski filharmoniji so nastopili Simfoniki RTV-ja Slovenija pod vodstvom Antona Nanuta. Solista sta bila pianista Bojan Gorišek in Hinko Haas. Na programu je bila Melusina, predigra k operi Emerika Berana, Sentence za dva klavirja in orkester Lojzeta Lebiča ter Simfonija št. 2 Janeza Matičiča.

Torek: Slovenski samospev
Koncert z naslovom Slovenski samospev bo na sporedu v torek ob 19.30 v Mali dvorani Slovenske filharmonije. Ob spremljavi pianistke Andreje Kosmač bodo nastopili sopranistka Katja Konvalinka, tenorist Marjan Terček in baritonist Jože Vidic.

Sreda: Sinfonieta Žilina
Sinfonieta Žilina iz Slovaške se bo predstavila z dirigentom Petrom Vronskym in solisti Tatjano Blome in Markom Hribernikom na klavirju ter Františkom Figuro na violini. Na sporedu bo Serenada za godala B. Ipavca, Biconcentus za dva klavirja in komorni orkester M. Mihevca, Mala suita s Passacaglio, op. 3 E. Suchona, Musica Slovaka za violino in godalni orkester I. Zeljenke in Spomini, op. 25 J. Cikkra. Koncert bo v sredo ob 19.30 v Slovenski filharmoniji.

Četrtek: Orkester SF-ja z Globokarjevim Angelom zgodovine
23. slovenske glasbene dneve bo sklenil slavnostni koncert Orkestra Slovenske filharmonije z delom Angel zgodovine Vinka Globokarja. Koncert bo na sporedu v četrtek ob 19.30 v Studiu Viba filma v Ljubljani. Angel zgodovine je koncert v treh delih za dva orkestra in dva dirigenta, elektronsko realizacijo v živo bo izvajal Eksperimentalni studio iz Freiburga. Dirigirala bosta dolgoletni interpret Globokarjevih del Diego Masson ter dirigent, pianist in član sestava za sodobno glasbo Ensemble Intercontemporain Michael Wendeberg. Več o delu Angel zgodovine lahko izveste na okrogli mizi s skladateljem Vinkom Globokarjem, ki bo v okviru Mednarodnega muzikološkega simpozija v torek ob 12.00 v Mestnem muzeju Ljubljana.

Srečanje priznanih muzikologov
Mednarodni muzikološki simpozij, ki ga je predstavil prof. dr. Primož Kuret, bo med torkom in četrtkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Sodelovalo bo več kot 25 priznanih domačih in tujih muzikologov. Naslov letošnjega simpozija je Glasba v dvajsetih letih 20. stoletja. Ob letošnjih Slovenskih glasbenih dnevih je izšel tudi zbornik predavanj, ki so bila predstavljena na lanskem muzikološkem simpoziju, z naslovom Osebnost, nacionalna identiteta v glasbi v obdobju globalizacije.

Program 23. slovenskih glasbenih dni sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.