Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija se bo na odru pridružil mladi pianist Aleksander Piroženko. Foto: RTV SLO
Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija se bo na odru pridružil mladi pianist Aleksander Piroženko. Foto: RTV SLO
En Shao
Orekster bo nastopil pod dirigentskim vodstvom En Shaa.

Peti abonmajski koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekal v ruskem razpoloženju in pod dirigentsko taktirko En Shaa. Orkestru se je na odru kot solist pridružil mladi pianist Aleksander Piroženko.

Eksotična Šeherezada
Na repertoarju so se zvrstile skladbe Španski cappriccio in Šeherezada enega največjih mojstrov instrumentacije Nikolaja Rimskega - Korsakova in Koncert za klavir v fis-molu Aleksandra Skrjabina. Rimskemu - Korsakovu je uspelo narodno obarvanost ruske glasbe preplesti z evropskimi tokovi. Delo Španski cappriccio je po mnenju mnogih bleščeč primer vživljanja skladatelja v drugo narodno kulturo, znamenita simfonična suita Šeherezada pa velja za morda najlepši primer vzhodnjaške eksotike v evropski glasbi.

Z glasbo bliže svetovni duši
Dedič te velike ruske svetovljanske tradicije je bil tudi Aleksander Skrjabin. S svojo glasbo se je skušal na intelektualni, simbolni in čutni ravni približati svetovni duši. Njegov koncert za klavir in orkester v fis-molu bo izvedel Piroženko, ki je osvojil vrsto nagrad na uglednih tekmovanjih, med drugim prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Paule Cussi v Sankt Peterburgu leta 2003 in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju pianistov v Newportu leta 2000.

K. S.