Eden najuglednejših in najmarljivejših svetovno znanih madžarskih ansamblov, ki je posnel več kot 200 zgoščenk, sestavljajo študenti glabene akademije Franza Liszta. Foto: Festival Ljubljana
Eden najuglednejših in najmarljivejših svetovno znanih madžarskih ansamblov, ki je posnel več kot 200 zgoščenk, sestavljajo študenti glabene akademije Franza Liszta. Foto: Festival Ljubljana
Festival Ljubljana
Ob koncu lanskega leta je umrl Alojz Srebotnjak in njemu v spomin bo Vladimir Mlinarič odigral Makedonske plese, ki so preizkusni kamen temperamenta vsakega pianista. Foto: Festival Ljubljana

Komorni orkester Franza Liszta bo poskrbel za večer, oblikovan iz znanih in priljubljenih, madžarsko obarvanih komornih del. Člani svetovno znanega ansambla so nekdanji študenti glasbene akademije Franza Liszta, ki se v Lisztovem letu še posebej posvečajo skladateljevemu opusu, so zapisali v programski knjižici festivala.
Zadnji hommage Franzu Lisztu
Na koncertu, z začetkom ob 20. uri v Slovenski filharmoniji, bo orkester izvedel Malediction za klavir in orkester, ki ga je 16-letni Liszt igral v Londonu, tokrat pa bo zahteven klavirski part igral Francesco Nicolosi. Na programu bodo poleg dela madžarskega skladatelja Bele Bartoka še Madžarski plesi Johannesa Brahmsa. Delo ima bolj kot z madžarskimi ljudskimi plesi opraviti z romskimi melodijami, ki jih je Brahms spoznaval ob violinistu Eduardu Remenyju. Kot osrednje delo pa je v program uvrščen Koncert za flavto in orkester v d-molu najstarejšega Bachovega sina Carla Phillipa Emanuela Bacha, v katerem se bo kot virtuoz izkazal katalonski glasbenik, flavtist Claudi Arimany.
Koncert z naslovom Hommage a Liszt 4 je zadnji, ki so ga pripravili v sklopu Lisztovega minifestivala Hommage a Liszt, s katerim so počastili 200-letnico rojstva glasbenega velikana. Minifestival je v začetku avgusta uvedel koncert Zoltana Petra, ki sta mu sledila še koncert pianistke Nine Prešiček ter Ivana Skrta.
Le mali delček Scarlattijevih Sonat
V sredo bodo na račun prišli ljubitelji klavirske glasbe, ki bodo v Viteški dvorani Križank lahko prisluhnili pianistu Vladimirju Mlinariču. Koncert bo ob 20. uri uvedla med pianisti posvojena glasba za čembalo Domenica Scarlattija, in sicer štiri dela, s katerimi je skladatelj začel v portugalski in španski kraljevi kapeli. Naslovil jih je Esserzici oziroma Sonate, v glasbeno zakladnico jih je skladatelj prispeval kar 555.
Makedonski plesi preizkus vsakega pianista
Sledili bodo skladba Carla Philippa Emanuela Bacha z naslovom Občutki C. P. E. Bacha ter deli Franza Schuberta in Roberta Schumanna. Prvega bodo obiskovalci lahko doživeli v znameniti Fantaziji v C-duru, Schuberta pa prek njegovih Fantazijskih skladb. Koncert bo Mlinarič sklenil z Makedonskimi plesi Alojza Srebotnjaka, ki predstavljajo preizkusni kamen temperamenta vsakega pianista.

Dvajseta vrnitev Vlada Kreslina
Četrtek pa bo namenjen večkratnem "povratniku" na Festival Ljubljana. Vlado Kreslin bo v okviru Festivala Ljubljana nastopil že dvajsetič. Z Malimi bogovi in Beltinško bando bo svoje oboževalce navduševal na odru Križank, kjer se jim bo pridružila še irska pevka Mary Coughlan s skupino.