Na stadionu Ljudski vrt je v en glas zapelo okoli 7.000 otrok iz več kot 200 slovenskih osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter plesnih klubov in društev. Foto: Narodni dom Maribor
Na stadionu Ljudski vrt je v en glas zapelo okoli 7.000 otrok iz več kot 200 slovenskih osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter plesnih klubov in društev. Foto: Narodni dom Maribor
Zborovski bum
Dogodka so se med drugim udeležili častni pokrovitelj predsednik države Borut Pahor in športniki Tina Maze, Filip Flisar in Klemen Kosi. Foto: Narodni dom Maribor

Tretja izdaja kulturno-umetniškega dogodka je na mariborskem stadionu povezala več kot 200 slovenskih osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter plesnih klubov in društev. Prvič je potekal leta 2012 na mariborskem Trgu Leona Štuklja, kjer je sodelovalo okoli 1.400 otrok iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Že naslednje leto je dosegel nacionalno raven, letos pa je zapelo več kot 6.700 otrok ob spremljavi big banda orkestra Slovenske vojske, nastop pa so nadgradili s koreografijo 360 otrok plesalcev.

Za nadgradnjo kakovosti zborovskega petja v šolah
Po besedah Vinka Logaja, direktorja Zavoda RS za šolstvo, ki dogodek organizira skupaj z Narodnim domom Maribor in Mestno občino Maribor, je namen popularizacije petja, glasbene vzgoje in zborovodstva v šolah ter ohranjanje tradicije narodne pesmi. "Po drugi strani pa je tisto, kar si na zavodu kot instituciji za razvoj izobraževanja želimo nadgraditi. To je kakovost zborovskega petja v šolah."

Slišati je bilo mogoče Dan ljubezni in nekaj drugih znanih popevk, slovensko himno in vrsto ljudskih pesmi. Tudi dve noviteti so zapeli, in sicer Venček svatovskih pesmi iz Istre in Srčeva, ki sta ju dirigirala skladatelja Tadeja Vulc in Ambrož Čopi. Preostale skladbe so dirigirali učitelji glasbene umetnosti na osnovnih šolah. Za koreografijo sta poskrbela Marko Urbanek in Ajda Pfifer iz KD-ja Center plesa.

Predsednik države Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj Zborovskega buma, je ob prihodu dejal, da je ponosen na mlade pevce in plesalce. "Želim se vam zahvaliti za vse, kar nam boste dali danes in kar nam boste dali v prihodnosti z vašo ustvarjalnostjo in pogumom," je dejal. "Iz srca sem srečen, ko vas vidim, iz celotne Slovenije, naše čudovite domovine, tako uglašene in vse skupaj. In pomislim: kaj vse bi lahko mi dosegli, če bi tako stopili skupaj in bili tako uglašeni kot vi danes tukaj. Dosegli bi vaše sanje," je še dejal.

Mladi pevci so se razveselili tudi obiskov športnikov Tine Maze, Filipa Flisarja in Klemna Kosija, dogodek pa sta povezovala Tone Partljič in učenka Lučka Breznik.

Največji zbor v Sloveniji
Največji zbor v Sloveniji