Spomin na Billa Berryja pri glasbenih nostalgikih kar noče zbledeti. Foto:
Spomin na Billa Berryja pri glasbenih nostalgikih kar noče zbledeti. Foto:
R.E.M. so v svoji karieri izdali že kar lep kupček antologij in zbirk največjih uspešnic.

Po nekaj desetletjih svetovnega slovesa so tudi v zvezni državi Georgii ugotovili, da si "njihovi" R.E.M. verjetno zaslužijo nekakšno priznanje: s slovesnostjo, ki bo 16. septembra v Atlanti, bo rockerska zasedba sprejeta v Georgia Music Hall of Fame. Ker je imel pri njihovem uspehu četrtino zaslug tudi nekdanji bobnar Bill Berry, bo kolegom na podelitvi priskočil na pomoč pri treh pesmih. Iz štaba skupine so sicer sporočili, da R.E.M. ob tej priložnosti končujejo počitnice po turneji Around The Sun in se odpravljajo nazaj v snemalni studio, vseeno pa kaže, da bo Berry takrat spet stopil izpod žarometov.

Občasna vrnitev iz zaledja
Natančni spremljevalci kariere R.E.M so v zadnjih nekaj letih že večkrat poročali o "videnjih" Billa Berryja – skupina je kot kvartet nastopila lani, na poroki tehničnega mojstra svoje turneje, Dewitta Burtona; takrat so preigrali nekaj starih, manj znanih skladb, na primer Sitting Still, Radio Free Europe in Wolves, Lower. Tudi letos bodo nadaljevali z brskanjem po arhivih: 12. septembra bosta izšla zgoščenka in DVD s skupnim naslovom And I Feel Fine, kar bo prva uradna izdaja redkih posnetkov iz zgodnjih let skupine, ki so do zdaj po spletu krožili nezakonito.

Nikoli več ni bilo enako ...
Zasedbo, ki je po turneji Monster leta 1994 veljala za eno največjih atrakcij v živo, je odhod Billa Berryja zaradi bolezni tri leta pozneje zelo prizadel; v zraku je viselo vprašanje, ali je to le njihov konec (vedno so namreč govorili, da drugače kot v izvirni postavi ne bi mogli nastopati). Po enoletnem premisleku so z novim zaletom in kot trojica izdali ploščo Up (1998), ki je bila zaradi Berryjeve odsotnosti precej bolj umirjena. Kljub zadržanosti kritikov so se Mike Mills, Peter Buck in Michael Stipe uspeli spet postaviti na noge z albumoma Reveal in lanskim Around The Sun, ki nekako velja za vrnitev “dobrih starih R.E.M.”.