Anžej je svoj nastop opravil brez treme. Foto: EPA
Anžej je svoj nastop opravil brez treme. Foto: EPA
Anžej na prvi generalki
Novinarji so že med prvo vajo opazili, da je slovenska ekipa dobro naštudirala koreografijo. Foto: EPA
Hari Mata Hari
Države nekdanje Jugoslavije so se v polfinalu dobro odrezale. V finale sta se prebili Makedonija ter Bosna in Hercegovina. Foto: EPA
Grki niso pozabili spomniti na svojo bogato zgodovino in na nekatere prejšnje zmagovalce. Foto: EPA
Silvia Night
Toliko scenografije, kot je je imela na odru islandska predstavnica, ni imel letos nihče drug. Foto: EPA
O finalnem nastopu finskih težkometalcev Lordi je dvomil le malokdo. Foto: EPA

uspelo uvrstiti v sobotni veliki finale Evrosonga.

Za deset vstopnic se je potegovalo 23 držav, od katerih bodo na oder olimpijske dvorane v Atenah spet stopili predstavniki iz Rusije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Litve, Finske, Ukrajine, Irske, Švedske, Turčije in Armenije. Seznam držav, ki še upajo, da bodo prihodnje leto evrovizijski šov gostile doma, je tako popoln.

Že od lanskega finala, ki ga je gostila ukrajinska prestolnica Kijev, so bili v letošnjega neposredno uvrščeni predstavniki Švice, Moldavije, Izraela, Latvije, Norveške, Malte, Danske, Romunije, Grčije in Francije. Zaradi spleta okoliščin, v katerih je od sodelovanja odstopila Srbija in Črna gora, je dodatno prosto mesto v finalu pripadlo v Kijevu enajstouvrščeni Hrvaški. Odkar je uveden polfinale, pa se zanj ni treba potegovati Špancem, Nemcem, Francozom in predstavnikom Združenega kraljestva, ki v mošnjiček Evrosonga prispevajo največ, zato so polfinala oproščeni ne glede na svojo prejšnjo uvrstitev.

Mr Nobody je že Mr Somebody
Kot je bilo znano že prej, je Anžej pesem, ki je delo avtorjev aranžmaja in glasbene podobe Matjaža Vlašiča in Boštjana Grabnarja ter avtorice besedila Urše Vlašič, izvajal v angleškem jeziku. Plan B, s katerim je mladi pevec osvojil slovenske poslušalce, je pod peresom Urše Vlašič tako postal Mr Nobody, za katerega je Nuša Derenda v spletni klepetalnici MMC-ja izjavila, da ni nič več Mr Nobody, ampak že Mr Somebody.

Anžejev nastop na krožnem odru s premerom 13 metrov je spremljal barvni šov, v katerem so pomembno vlogo igrali Anžejevi čevlji, ki so tako navdušili režiserja, da je z njimi sploh začel prenos slovenskega nastopa, ki ga je mladi pevec izpeljal brez napak. Glasbeno podobo nastopa slovenskega predstavnika so dopolnjevale spremljevalne pevke - Maja Slatinšek, Katja Koren in Katarina Turinski, da je bil slovenski nastop prava paša za oči, pa sta poskrbeli plesalki Jana Žnidar in Katja Lekan.

Po navodilih preizkušenih glasbenikov

Anžej je bil gost spletne klepetalnice.
Tako kot so Anžeju v oddaji TV Slovenija, v kateri so predstavili videospote vseh sodelujočih držav, na srce položili stari mački Evrosonga Nuša Derenda, Cole Moreti in Marlenna, se je ta posvetil predvsem petju. Kljub mladosti se slovenskemu predstavniku glas ni zatresel niti enkrat, prav tako ni nobenih težav povzročalo ozvočenje. Pred polfinalom se je Anžej bal prav tega - da bi njegovo petje kaj zmotilo, kar pa se ni zgodilo, in dovršen nastop, za katerega so tuji novinarji že na prvi vaji ugotovili, da je izpiljen do zadnje podrobnosti, so gledalci v dvorani pospremili z glasnim aplavzom.

Bistvena za uspeh je energija
Anžej in njegova ekipa niso skrivali tega, da so upali na uvrstitev v finale. O tem so govorili že na tiskovni konferenci, ki jo je pred odhodom v Atene pripravila slovenska ekipa pod vodstvom Aleksandra Radiča, svojega mnenja pa niso spremenili niti v grški prestolnici. Anžej je tujim novinarjem že večkrat zaupal, da so se mu že z uvrstitvijo na Evrosong uresničile sanje, saj je 18-letni pevec njen zvest privrženec že od malega. "Uživam vsako sekundo in upam, da ne bo nič zmotilo mojega nastopa na velikem odru. Upam na dober nastop, dobre vibracije iz občinstva in veliko energije," je dejal Anžej, ki je pohvalil tudi svojo ekipo, s katero je sodeloval že prej, zato se vsi odlično razumejo, kar je pomembno za energijo. "In energija je bistvena za naš uspeh," je še dodal Anžej, ki se ne bo branil mednarodne kariere in je na eni izmed tiskovnih konferenc v šali dejal, naj vsak, ki pozna kakšno mednarodno založbo, tej sporoči, naj ga pokliče.

Polfinalni izbor si lahko ogledate tukaj.
Katero mesto je Anžej osvojil v polfinalu, še ni znano, saj so na polfinalnem večeru izdali le, katere države so uvrstile v finale, ne pa tudi njihove uvrstitve ali kako so glasovale posamezne države. Da polfinalni glasovi ne bi vplivali na odločitev v finalu, jih bodo organizatorji objavili šele po tem, ko bo končni zmagovalec 51. izbora za pesem Evrovizije že držal priznanje v svojih rokah.

Evrosong je velik šov
Od blizu si je nastope 23 držav ogledalo okoli 16.000 gledalcev, ki so si zagotovili vstopnice za spektakel, nad katerim je roko držal nemški režiser Volker Weicker. Pod njegovim vodstvom so organizatorji pripravili kratek program, v katerem so spomnili na največje uspešnice iz prvih 50 let izbora za najlepšo pesem Evrovizije, gledalce pa so opomnili tudi na grško umetnost, vojne uspehe in šport, predvsem na olimpijske igre. Že uvod pa je bil zabaven opomin, da je Evrosong velik šov, kar so nakazovali predvsem kostumi nastopajočih.

Glasbena krmarja
Svoje mnenje o Anžejevem nastopu lahko zapišete na forumu.
Med polfinalisti sta krmarila ameriška novinarka grškega rodu Maria Menounos, ki pred povabilom k sodelovanju Evrosonga sploh ni poznala in je bila nad ogromnim spektaklom iskreno presenečena, in grški glasbeni zvezdnik Sakis Rouvas, ki je za svojo domovino na Evrosongu Shake It prepeval pred dvema letoma. V Carigradu je osvojil tretje mesto, v Atenah pa se je izognil vprašanju, ali se na Evrosong namerava še kdaj vrniti kot izvajalec, priznal pa je, da ga je izkušnja spremenila tako umetniško kot psihično. Da ne bi povsem pozabil, kako je prepevati pred približno 400 milijoni gledalcev, kolikor jih vsako leto spremlja Evrosong, je nastopil potem, ko so svoje delo že opravili tekmovalci v polfinalu in so pobudo s telefonskim glasovanjem prevzeli gledalci in poslušalci.

Komu so napovedovali uspeh?
Njihova odločitev je bila znana dobri dve uri po tem, ko se je nad evrovizijskim odrom dvignila zavesa. Že tedne pred uradnim izborom pa se je po Evropi ugibalo, kdo se lahko uvrsti v finale in kdo ima možnost, da zmaga. Med glavnimi kandidati ne le za finale, ampak tudi za zmago v njem se je omenjala švedska pevka Carola, ki na Evrosongu tokrat sodeluje že tretjič, v svoj življenjepis pa je na njem vpisala že zmago in tretje mesto. Uspeh bo skušala ponoviti tudi letos, saj se ji je uspelo prebiti med najboljših deset polfinalistk. Spoštljiv sloves ima tudi drugi uspešni polfinaist, irski predstavnik Brian Kennedy, ki se lahko pohvali že s kaljenjem s takimi zvezdami, kot je Bob Dylan, poleg tega pa se mu kot zastopniku Irske ne bo treba truditi za prepoznavnost.

Med državami, ki se lahko pohvalijo z zvezdniško zasedbo, je tudi Belgija, ki je s Kate Ryan sodila med resne kandidatke za zmago, a se ji ni uspelo prebiti v finale. Glasbenim poznavalcem ni treba dodatno predstavljati niti ruskega pevca Dime Bilana, Hari Mata Hari, predstavnik Bosne in Hercegovine, pa ima veliko privržencev na Balkanu, kar se je pokazalo tudi na polfinalu, na katerem se je uvrstil med deset najboljših držav.

Računati pa je bilo treba tudi na izvajalce, ki so že poskrbeli za dobro promocijo. Med njimi velja poudariti predvsem finske predstavnike Lordi, ki jih niti njihovi sodržavljani še niso videli brez grozljivih mask, in islandsko predstavnico Silvio Night, ki zna okrog sebe ustvarjati pravo zvezdniško ozračje in šov. Pri Fincih se je izkazalo, da ekstravagantnost na Evrosongu obrodi uspeh, medtem ko se je islandska predstavnica, ki je nastopila povsem zadnja, opekla. Šov, ki ga je uprizorila med izvajanjem pesmi Congratulations in že pred polfinalom, gledalcev doma ni prepričal, saj je ostala pred vrati finala.

Vrstni red nastopajočih v finalu:
1. Švica: Six4One
2. Moldavija: Arsenium & Natalia Gordienko
3. Izrael: Eddie Butler
4. Latvija: Cosmos
5. Norveška: Christine Guldbrandsen
6. Španija: Las Ketchup
7. Malta: Fabrizio Faniello
8. Nemčija: Texas Lightning
9. Danska: Sidsel Ben Semmane
10. Rusija: Dima
11. Makedonija: Elena Risteska
12. Romunija: Mihai Traistariu
13. Bosna in Hercegovina: Hari Mata Hari
14. Litva: LT United
15. Združeno kraljestvo: Daz Sampson
16. Grčija: Anna Vissi
17. Finska: Lordi
18. Ukrajina: Tina Karol
19. Francija: Virginie Pouchin
20. Hrvaška: Severina
21. Irska: Brian Kennedy
22. Švedska: Carola
23. Turčija: Sibel Tüzün
24. Armenija: André