V sezoni 2013/2014 bodo ponudili mešanico starega in novega. Foto: Slovenska filharmonija
V sezoni 2013/2014 bodo ponudili mešanico starega in novega. Foto: Slovenska filharmonija
Slovenska filharmonija
Prvič bodo obiskovalci lahko slišali dela, kot so Šest nemških plesov Franza Schuberta v priredbi Antona Weberna, Variacije (V spomin na Aldousa Huxleyja) Igorja Stravinskega ter Mozartovo uverturo Beg iz seraja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kot je znano, filharmonija v novo sezono vstopa z novo glavno dirigentko Keri-Lynn Wilson. V sezoni 2013/2014 bodo ponudili mešanico starega in novega, kot vedno pa bodo veliko pozornosti namenili slovenskim glasbenim ustvarjalcem.

V abonmajski spored so tako uvrstili nova dela Iva Petrića, Janija Goloba, Tomaža Bajžlja in Vita Žuraja ter deli Lucijana Marije Škerjanca in Slavka Osterca.

Poleg že omenjenih obletnic bodo z manjšo zamudo zaznamovali še 80. rojstni dan Krzysztofa Pendereckega, ki bo ob tej priložnosti obiskal Ljubljano.

Med dirigenti, ki bodo gostovali v filharmoniji, izpostavljajo še Nevilla Marrinerja, ki se bo ljubljanskemu občinstvu predstavil drugič, Vladimirja Fedosejeva, ki v Ljubljano prihaja prvič, ter Alexandra Lonquicha, ki bo Ljubljano obiskal kot dirigent in solist.

Med solisti pa opozarjajo še na flavtista Emmanuela Pahuda, pianistko Valentino Lisitsa, violončelista Josepha Johnsona in violončelistko Majo Bogdanović, ki bo nastopila na koncertu s Pendereckim.

Prvič bodo obiskovalci lahko slišali dela, kot so Šest nemških plesov Franza Schuberta v priredbi Antona Weberna, Variacije (V spomin na Aldousa Huxleyja) Igorja Stravinskega ter Mozartovo uverturo Beg iz seraja.

Dva nova abonmaja
Kot še pravijo, skušajo vzpostaviti dobre odnose z ansambli RTV Slovenija, zato bo Slovenski komorni zbor sodeloval na abonmajskem koncertu RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija pa bo gostoval na produkciji oratorija Franka Martina Golgota.

Poleg oranžnega, modrega in vokalnega abonmaja v filharmoniji pripravljajo še dva dodatna abonmaja - abonma Pika - Točka - Tačka v sodelovanju z Zagrebško in Beograjsko filharmonijo ter cikel Godalnega kvarteta Slovenske filharmonije, ki bo v svojem tretjem letu potekal pod imenom Klasika - neskončno ljubljena.