Umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije Gregor Klančič, direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc in umetniški vodja Družinskega abonmaja Franci Krevh na ponedeljkovi tiskovni konferenci. Foto: Darja Štravs Tisu
Umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije Gregor Klančič, direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc in umetniški vodja Družinskega abonmaja Franci Krevh na ponedeljkovi tiskovni konferenci. Foto: Darja Štravs Tisu

Kot je v nagovoru v programski knjižici sezone 2023/2024 zapisal direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije, so "že utečeni sklopi filharmoničnih abonmajev (…) prepleteni na najrazličnejše možne načine z željo, da lahko vsak poslušalec z nakupom abonmaja VIP, SMS ali FKK izbere pretežno znano in 'popularno' glasbo, hkrati pa z dodatnim nakupom abonmaja SOS ali PVC po samo polovični ceni vstopi v svet novejše glasbe, ki ji skupaj z umetniškim vodjo zbora Gregorjem Klančičem posvečava posebno pozornost. Oba namreč želiva občinstvu poleg vrste klasičnih mojstrovin predstaviti tudi vrhunska dela, nastala v našem času, v času, v katerem živimo."

Pogled nazaj in korak v novo sezono
Uspehe, izbrane in najlepše trenutke iztekajoče se sezone, ki verjetno v spominu marsikaterih poslušalcev in izvajalcev še vedno odzvanjajo, je Slovenska filharmonija še enkrat slikovito oživila s predvajanjem filma z naslovom Naj povem ti, kako je bilo, ki ga je po scenariju Mateja Šarca izdelal Primož Zevnik.

Novo koncertno sezono pa so predstavili Matej Šarc, direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije, Gregor Klančič, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije, in Franci Krevh, umetniški vodja Družinskega abonmaja. Kot rečeno, abonmajski cikli nove sezone ponujajo širok razpon izbranih, navdihujočih, vabljivih in raznovrstnih koncertnih dogodkov.

Večino abonmajskih koncertov pa boste lahko spremljali tudi v neposrednih prenosih na programu Ars.

Dva abonmaja Orkestra Slovenske filharmonije (SMS in FKK) bosta posvečena vrhunskim simfoničnim delom. Cikel Same mogočne skladbe (SMS) z letošnjim naslovom Za velikopotezne je namenjen poustvarjanju velikih simfoničnih del, gostil pa bo številne priznane domače in tuje goste, kot so Urška Križnik Zupan, Douglas Boyd, Gordan Nikolić, Céline Flamen, Boris Brovcin in drugi vrhunski glasbeniki. Abonma bo po uspešnem sodelovanju s Slovensko filharmonijo v pretekli sezoni odprl maestro Charles Dutoit, na zadnjem koncertu cikla pa bo z Orkestrom Slovenske filharmonije prvič po izjemnem uspehu leta 2021 na Chopinovem pianističnem tekmovanju v Varšavi nastopil Alexander Gadjiev. Na programu se bodo zvrstila simfonična in koncertna dela pretežno romantičnih skladateljev.

Direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc. Foto: Darja Štravs Tisu
Direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc. Foto: Darja Štravs Tisu
Sorodna novica Violinistka Patricija Avšič osvojila veliko nagrado tekmovanja v Rusiji

Cikel Filharmonični klasični koncerti (FKK) z naslovom Za uglajene se bo začel z virtuoznim belgijskim trobentačem Jeroenom Berwaertsem, ki bo med drugim izvedel dve novi slovenski deli Nine Šenk in Vita Žuraja. V sklopu abonmaja se bo z Orkestrom Slovenske filharmonije predstavila komaj petnajstletna Patricija Avšič, nadobudna violinistka, ki je v zadnjih letih navdušila na mednarodnih tekmovanjih violinistov v Belgiji, Rusiji in na Madžarskem. Orkestru se bodo v sezoni pridružili tudi Alexander Lonquich, Grete Pedersen, Wayne Marshall, Toby Thatcher in drugi zanimivi gostje.

V Vokalno-instrumentalnem programu (VIP) bosta nastopila Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, kot namiguje naslov Za vsakega nekaj, in ponudila široko paleto raznovrstnih glasbenih doživetij. S solisti bosta poustvarila velika dela Bacha, Vivaldija, Brucknerja in Dvořáka. Cikel se bo začel s koncertom, ki ga bo osmislila prijateljska vez med našim skladateljem in glasbenim kritikom Pavlom Mihelčičem ter češkim skladateljem Petrom Ebnom. Prvo izvedbo bosta dočakali dve Mihelčičevi deli, med drugim kantata Slovenski Magnificat, ki jo je skladatelj posvetil svoji pokojni ženi. Med sezono se bodo zboru in orkestru poleg odličnih pevskih solistov pridružili gostujoči dirigenti Philipp von Steinaecker, Federico Maria Sardelli, Holger Speck in Hossein Pishkar.

Na zadnjem koncertu cikla Same mogočne skladbe bo z Orkestrom Slovenske filharmonije prvič po izjemnem uspehu leta 2021 na Chopinovem pianističnem tekmovanju v Varšavi nastopil Alexander Gadjiev. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Na zadnjem koncertu cikla Same mogočne skladbe bo z Orkestrom Slovenske filharmonije prvič po izjemnem uspehu leta 2021 na Chopinovem pianističnem tekmovanju v Varšavi nastopil Alexander Gadjiev. Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Cikel Sodobnih orkestrskih skladb (SOS) po že znanem vzorcu povezuje skladbe preteklosti z glasbenimi deli sodobnosti, tokrat ga spremlja vodilo Za drzne. Obiskovalcem ponuja nekoliko drugačno slušno izkušnjo, ki se dotika aktualnih tem sodobne družbe, obenem pa poslušalce seznanja z novimi glasbenimi deli, ki so v današnji koncertni dejavnosti pogosto zapostavljena. Prav na vsakem koncertu cikla bodo zazvenele tudi skladbe slovenskih skladateljev: Mateja Bonina, Larise Vrhunc, Lojzeta Lebiča in Janeza Matičiča. Posebno slovesen bo tretji koncert cikla, ki bo zaznamoval devetdesetletnico častnega člana Slovenske filharmonije, akademika Lojzeta Lebiča. Cikel bodo tudi v novi sezoni pospremili Sobotne izobraževalne matineje (SIM) ter pokoncertna druženja s skladatelji in izvajalci.

Tudi v Pretežno vokalnem ciklu (PVC) z naslovom Za izbrane bodo zazvenela številna sodobnejša zborovska dela tako tujih kot slovenskih skladateljev, predkoncertni pogovori pa bodo poslušalcem dodatno približali glasbeni program. Na prvem koncertu cikla bodo skladbe nemških skladateljev dopolnila dela treh slovenskih skladateljic: Nine Šenk, Nane Forte in Tadeje Vulc. Prav tako bo slovensko obarvan tretji koncert cikla, na katerem bomo prisluhnili izboru vokalnih del skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, ki bo Zbor Slovenske filharmonije vodil sam. Tudi v sklopu cikla PVC bodo mogoča pokoncertna druženja s skladatelji in izvajalci.

S svojimi cikli bodo v Slovenski filharmoniji nadaljevali shemo abonmajev, v katerih ponujajo velika orkestralna dela, sodobne skladbe, vokalno-instrumentalna dela ter zborovsko a cappella glasbo. Koncerti Družinskega abonmaja bodo v sezoni 2023/24 izvedeni z vsakokratno ponovitvijo. Foto: Darja Štravs Tisu
S svojimi cikli bodo v Slovenski filharmoniji nadaljevali shemo abonmajev, v katerih ponujajo velika orkestralna dela, sodobne skladbe, vokalno-instrumentalna dela ter zborovsko a cappella glasbo. Koncerti Družinskega abonmaja bodo v sezoni 2023/24 izvedeni z vsakokratno ponovitvijo. Foto: Darja Štravs Tisu

Gremo v naravo! S tem geslom bo Slovenska filharmonija z moderiranimi koncerti poskrbela za najmlajše. Družinski abonma (DA!) bo imel zaradi izrednega zanimanja ponovitvene termine. Z geslom bo tokrat v ospredje postavil skladatelje in njihov odnos z naravo.

Mesec januar bo v Slovenski filharmoniji že tradicionalno posvečen baročni glasbi – v novi sezoni bo to 9. Filharmonični festival baročne glasbe s tremi koncerti: Štirje letni časi, Viola all`inglese ter Hvalnica Vsemogočnemu. Orkester in Zbor Slovenske filharmonije bosta nastopila z domačimi in tujimi umetniki.

Letošnja sezona še ni zaprla abonmajskih vrat
V petek, 26. maja, bo v okviru šestega koncerta abonmaja PVC nastopil Zbor Slovenske filharmonije z organistom Tomažem Sevškom pod vodstvom nizozemskega dirigenta Petra Dijkstre. Prvega in drugega junija bo na koncertu FKK 5 Orkester Slovenske filharmonije gostil litovsko dirigentko Giedrė Šlekytė in korejsko violinistko Jiyoon Lee. Devetega junija bo koncertni cikel VIP ponudil še zadnji dogodek, na katerem bo Zbor in Orkester Slovenske filharmonije vodil estonski dirigent Risto Joost, ob tem bodo nastopili še solisti sopranistka Nina Dominko, mezzosopranistka Nuška Drašček, tenorist Martin Sušnik in baritonist Domen Križaj. Abonmajsko sezono bo 15. in 16. junija v okviru koncerta SMS 6 sklenil Orkester Slovenske filharmonije z našim slovitim dirigentom Markom Letonjo.

V poletnih mesecih pa bo Slovenska filharmonija ponudila še nekaj koncertnih doživetij. 30. 6. bo v Kopru orkester pod vodstvom Simona Krečiča in z Jadranko Juras izvedel Simfonijo Koper.

V okviru Festivala Ljubljana bo Orkester Slovenske filharmonije nastopil trikrat: 10. julija z dirigentom Vasilijem Petrenkom, solist bo pianist Simon Trpčeski, 19. julija s sopranistko Sondro Radvanovsky, tenoristom Piotrom Beczało in dirigentom Gianluco Marcianòm, 29. avgusta pa z baritonistom Ludovicom Tezierjem, tenoristom Jonathanom Tetelmanom in dirigentom Marcom Boemijem.