Colorado Piano trio pred nastopom v Carnegie Hallu. Foto: Osebni arhiv Gala Faganela
Colorado Piano trio pred nastopom v Carnegie Hallu. Foto: Osebni arhiv Gala Faganela
Carnegie Hall s svojim nebotičnikom
Med Newyorčani obstaja znana anekdota, da je nekoč neki mimoidoči slavnega violinista Jascho Heifetza na Manhattnu vprašal, kako naj pride do Carnegie Halla. Ta pa mu je odvrnil: "Z vajo." Foto: AP
Faganel je glasbeno pot začel v Sloveniji, do leta 2010 je bil violončelist-solist simfoničnega orkestra Phoenixa v zvezni državi Arizona in ima doktorat z univerze Južne Kalifornije. Foto: Osebni arhiv Gala Faganela
Gal Faganel in Jubal Fulks pred zgodovinsko koncertno dvorano. Foto: Osebni arhiv Gala Faganela

The Colorado Piano Trio je ansambel, katerega člani so se spoznali kot profesorji univerze Severnega Kolorada, in deluje od leta 2016. Poleg slovenskega violončelista Faganela v njem nastopata še ameriški violinist Jubal Fulks in poljski pianist Adam Piotr Žukiewicz. Za nastop v Carnegie Hallu so se odločili za predstavitev del skladateljev iz svojih držav;na program so uvrstili tudi delo Bernsteina in Mendelssohna

Trio glasbenih profesorjev
Trio glasbenih profesorjev, ki je doslej nastopal po ZDA, med drugim v Koloradu, Utahu in Wyomingu, ustvarja prvi album, trenutno pa je na turneji po vzhodu ZDA, kamor spada tudi nastop v Carnegie Hallu.

Faganel je glasbeno pot začel v Sloveniji, do leta 2010 je bil violončelist-solist simfoničnega orkestra Phoenixa v zvezni državi Arizona in ima doktorat z univerze Južne Kalifornije. O njegovih nastopih kritiki pišejo, da gre za izjemno občutljive interpretacije, za mogočen in čudovit ton in briljantno virtuoznost ter mladostni zanos.

Zmes različnih zvočnih svetov
Faganel je k sodelovanju za nastop v Carnegie Hallu povabil Puciharja, s katerim sicer sodelujeta že več kot 20 let. Nekdanji korepetitor glasbene akademije v Ljubljani, ki trenutno tudi uči na glasbeni šoli v Domžalah, je za to priložnost napisal skladbo Belmont Piano Trio, ki je po njegovih besedah zmes različnih zvočnih svetov in občasno spominja na džez in irsko ljudsko glasbo.

Pucihar je skupaj s soprogo Ano, s katero sta napisala glasbeni učbenik Igramo se flavto, leta 2015 prebival v ZDA in sodeloval v Fulbrightovem projektu ameriške priredbe in prevoda učbenika, ki je v ZDA dobil ime Fluting Stars.

Jeklarski mogotec Carnegie
Koncertna dvorana Carnegie Hall je odprta že več kot stoletje in četrt pol, od 5. maja 1891, ko se je slavnostnega odprtja udeležil tudi skladatelj Peter Iljič Čajkovski. Ime je dobila po Andrewu Carnegieju (1835–1919), jeklarskem mogotcu, ki je za gradnjo dvorane z 2.804 sedeži daroval okoli milijon dolarjev. Njen prepoznavni znak je 60-nadstropni nebotičnik, ki se pri širini zgolj 15 metrov dviga kar 231 metrov visoko.

V njej so v dolgi zgodovini nastopili Leonard Bernstein, Maria Callas, Enrico Caruso, Vladimir Horowitz, Gustav Mahler, Sergej Rahmaninov ali Arthur Rubinstein, Duke Ellington, Ray Charles, Judy Garland, Harry Belafonte, Bob Dylan, Ike & Tina Turner, Nina Simone, Shirley Bassey, Edith Piaf, Pete Seeger, zasedbe Beatles, Led Zeppelin in Beach Boys. Nekaj časa pa je v njej živel igralec Marlon Brando.


Na spodnjem posnetku si lahko ogledate Poulencov klavirski trio v izvedbi Colorado Piano tria.