Petdeset let mineva od premiere muzikala Lasje (Hair) in dobro desetletje manj od filmske priredbe te protivojne zgodbe Miloša Formana. Foto: IMDb
Petdeset let mineva od premiere muzikala Lasje (Hair) in dobro desetletje manj od filmske priredbe te protivojne zgodbe Miloša Formana. Foto: IMDb
Arthur Terence Galt MacDermot se je rodil 18. decembra 1928 v Montrealu. Foto: IMDb

Novico o smrti je sporočila njegova hči Molly MacDermot, poroča Washington Post. Star je bil 89 let.

Raje doma kot z Lennonom
Čeprav je ustvaril glasbo, ki je po vsem svetu ponesla zgodbo o hipijevskih šestdesetih, se sam ni nikoli počutil del tega. Ko ga je nekoč na zabavo povabil John Lennon, je MacDermot vabilo zavrnil in bil raje doma z družino na Staten Islandu.

“Sploh nisem vedel, kaj je to hipi," je povedal, "ko so mi ponudili, da uglasbim muzikal Lasje". Album Lasje, katerega besedila za pesmi sta prispevala James Rado in Gerome Ragni, je vseeno postal kulturni fenomen in dobil tudi nagrado grammy. Pesmi, kot sta Aquarius / Let the Sunshine In in Easy to Be Hard, sta postali himni mladih tistega obdobja.

Avtentičen glas današnjosti
Kritik Clive Barnes je za The New York Times napisal, da je bil to prvi broadwajski muzikal svojega časa z avtentičnim glasom današnjosti, ne pa zvenom dneva predvčerajšnjim. Muzikal Lasje je zaslovel tudi s filmsko predelavo, leta 1979 v režiji Miloša Formana. V filmu med drugim nastopajo John Savage, Treat Williams in Beverly D'Angelo ter Annie Golden.

Kanadčan MacDermot je bil skladatelj in pianist, ki je igral vse od džeza in funka do liturgične glasbe. Ustvaril je tudi soundtracke nekaterih drugih filmov, kot je Cotton Comes to Harlem iz leta 1970.

"Kralj Galt," je ob njegovi smrti zapisal glasbenik Questlove na Twitterju. "Broadway žaluje ob njegovem slovesu, a verjemite, da je bil tudi del hiphopovske skupnosti. Hiphopu iz devetdesetih je dal nekaj norega."

Študiral je afriško glasbo
Arthur Terence Galt MacDermot se je rodil 18. decembra 1928 v Montrealu. Njegov oče Terence MacDermot je sprva poučeval zgodovino, nato pa postal kanadski ambasador v Grčiji, Izraelu, Južni Afriki in Avstraliji.

Tudi Galt je študiral zgodovino, na Univerzi Bishop v kraju Lennoxville, v Quebecu. Podiplomski študij pa je nadaljeval v Cape Townu, študiral je afriško glasbo. Tam je spoznal bodočo ženo Marlene Bruynzeel, s katero je bil poročen od leta 1956 do nedavne smrti.