Jimmy Heath (1926–2020). Foto: AP
Jimmy Heath (1926–2020). Foto: AP

Leta 1926 v Filadelfiji v zvezni državi Pensilvanija rojeni Jimmy Heath se je posvečal džezu od 40. let preteklega stoletja, se pravi od zgodnjih dni njegovega odvoda, imenovanega bebop.

Pomanjševalno poimenovan po svojem vzorniku
Njegov mentor je bil sicer Dizzy Gillespie, vendar je v zvezde koval Charlieja Parkerja, znanega pod vzdevkom Bird (slo. ptič). In tako se je Heatha prijelo poimenovanje Little Bird (slo. mali ptič), k čemur je predvsem prispevalo dejstvo, da se je tako spretno kosal s Parkerjevim fluidnim slogom. Pa tudi njegova majcena postava, saj je v višino meril okoli 160 centimetrov.

Heath je v divjih 50. letih zaradi pečanja s heroinom sicer končal tudi v zaporu, vendar je premagal svojo odvisnost od te substance ter se predal dolgi in nadvse produktivni glasbeni karieri. Podpisuje večino materiala z albuma Playboys Cheta Bakerja (1929–1988) in Arta Pepperja (1925–1982), snemal z velikimi imeni od Milesa Davisa in Johna Coltrana do Milta Jacksona in Gila Evansa, sodeloval je pri uspešnicah Raya Charlesa, ob vsem tem pa je izdal tudi več lastnih albumov.

Jimmy Heath (v beli obleki) na tenorskem saksofonu v družbi Jackieja McLeana na altovskem saksofonu, Jona Faddisa na trobenti in Georgea Duvivierja na kontrabasu. Posnetek je nastal leta 1985 v New Yorku. Foto: AP
Jimmy Heath (v beli obleki) na tenorskem saksofonu v družbi Jackieja McLeana na altovskem saksofonu, Jona Faddisa na trobenti in Georgea Duvivierja na kontrabasu. Posnetek je nastal leta 1985 v New Yorku. Foto: AP

Bratje Heath, povezani v eni zasedbi
V 70. je sodeloval pri ustanovitvi bratske zasedbe Heath Brothers, ki sta jo ob njem tvorila še njegova brata Percy na basu in Albert, znan kot Tootie, na bobnih. Z njihovega naslova so prišli albumi, kot sta Marchin 'On in živi Live at the Public Theatre, ki je bil deležen nominacije za nagrado grammy.

Samostojni album Jimmyja Heatha Little Man, Big Band mu je leta 1993 znova prinesel nominacijo za nagrado grammy. V istem letu je sodeloval tudi na džezovskem koncertu v Beli hiši, med katerim si je takratni predsednik Bill Clinton – sicer znan tudi kot ljubiteljski saksofonist – izposodil njegov instrument za izvedbo ene izmed skladb.

Ovenčan kot mojster džeza
Heatha je National Endowment for the Art v letu 2003 imenoval za mojstra džeza, saj je "s kombinacijo svojega vsestranskega izvajalskega sloga in svojih izjemnih sposobnosti skladanja in aranžiranja vzpostavil visok standard dovršnosti na področju džeza", piše tiskovna agencija Associated Press.

Jimmy Heath v družbi svojega brata Alberta –Tootieja na bobnih v letu 2005. Foto: AP
Jimmy Heath v družbi svojega brata Alberta –Tootieja na bobnih v letu 2005. Foto: AP

Oče grammyjevski nominiranec, sin grammyjevec
Jimmyja Heatha so med drugim preživeli brat Tootie Heath in druga žena Mona ter po en otrok iz vsakega izmed njegovih zakonov. Sin iz prvega zakona, grammyjevec James Mtume, je med drugim kot avtor sodeloval pri uspešnici Stephanie Mills Never Knew Love Like This You. Sicer pa je Heathov brat Percy umrl leta 2005, sin Jeffrey pa leta 2010.

Glasbenikov vnuk Fa Mtume je za New York Times povedal, da je dedek umrl v nedeljo na svojem domu v Loganvillu v ameriški zvezni državi Georgia. Vzrok smrti ni bil takoj naveden, vendar je zdaj znano, da je umrl naravne smrti, poroča spletna stran Jazz Wise.