Skupina Laibach letos praznuje 30 let delovanja. Foto: EPA
Skupina Laibach letos praznuje 30 let delovanja. Foto: EPA

S koncertom skupine Laibach se je v KUD-u France Prešeren v Trnovem sklenil festival Trnfest, ki je v petih tednih ponudil številne prireditve za ljubitelje glasbe, gledališča, vizualne umetnosti in filma, pa tudi za najmlajše. Zadnje dni Trnfesta je tudi letos popestril mednarodni ulični festival Emonska promenada.

Na letošnjem festivalu, ki ga je konec julija odprl koncert skupine Demolition Group, je bil poudarek na koncertni ponudbi, ki je temeljila na nastopih slovenskih glasbenikov. Tako so glasbene navdušence med drugim ogreli Moonlight sky, Torul, Stekli psi, Dickless Tracy in Vulvathrone, Koriandr, Buldogi in Kar češ brass band. Festival je gostil tudi nekaj tujih glasbenih skupin.

Nedelje so bile namenjene odrskim produkcijam KUD-a France Prešeren, v katerih sodelujejo Impro liga, Narobov in Gverila teater. Nastopila je tudi ameriška eksperimentalna improvizacijska gledališka skupina Unexpected Productions.

V 30 letih več kot 800 koncertov
Skupina Laibach iz Trbovelj, ki je letos praznovala 30 let delovanja, je poleg glasbe in avantgardnih koncertov znana tudi po provokativni simbolni asociaciji na totalitarne režime in postmodernem likovnem ustvarjanju.

Angleški tisk jo je označil za najnevarnejšo skupino na svetu. Newyorški radio jo je na gostovanju po ZDA pred leti najavil kot skupino, ki ukinja države in ustvarja nove, v Jugoslaviji pa je bila več let prepovedana z uradnim dekretom.

Skupina je imela od ustanovitve leta 1980 do danes več kot 800 koncertov po vsem svetu, prodala pa je več kot milijon plošč. Leta 1984 je skupina soustanovila širšo, neformalno organizacijo in estetsko gibanje NSK.