V svoji dolgoletni karieri je Hilde Rössel Majdan nastopila na odrih mednarodnih festivalov v Salzburgu, Edinburghu in Aix en Provence. Foto:
V svoji dolgoletni karieri je Hilde Rössel Majdan nastopila na odrih mednarodnih festivalov v Salzburgu, Edinburghu in Aix en Provence. Foto:

V 25 letih je kot članica Dunajske državne opere odpela 62 vlog na skupaj 1.553 nastopih. Poleg velikih Wagnerjevih vlog za kontraalt, kot sta Erda v tetralogiji Nibelunški prstan in Brangäne v Tristanu in Izoldi, se je Rössel Majdan posvečala Mozartu. Vlogo Marcelline v Figarovi svatbi je odpela nič manj kot 194-krat.
Hilde Rössel Majdan je veljala za eno izmed največjih pevk oratorijev in samospevov svojega časa. Posnela je vsa Bachova dela za kontraalt, najgloblji in zelo redek ženski glas, in sodelovala z dirigenti, kot so Hermann Scherchen, Hans Knappertbusch, Herbet von Karajan, Karl Böhm, Rafael Kubelik, Otto Klemperer in Leonard Bernstein. Zadnjič je v Dunajski državni operi nastopila v Schönbergovi Mojzes in Aron novembra leta 1976. V svoji dolgoletni karieri je nastopila še na odrih mednarodnih festivalov v Salzburgu, Edinburghu in Aix en Provence.
Pevka se je rodila 30. januarja 1921 v Moosbierbaumu v Spodnji Avstriji in kariero začela pri 30 letih, ko je po kratkih pripravah nastopila v Mahlerjevi Drugi simfoniji v državni operi pod taktirko Otta Klempererja. Leto pozneje je pela v Bachovem Pasijonu po Mateju, ki ga je v Dunajski koncertni hiši (Wiener Konzerthaus) dirigiral Wilhelm Furtwängler. Leta 1962 je prejela častni naziv avstrijske Kammersängerin, sicer pa je glasbenica delovala tudi kot profesorica petja na glasbenih univerzah v Grazu in na Dunaju.