Danes se morda ne zavedamo, kako šokantno in pogumno je bilo besedilo pesmi I Touch Myself v času nastanka. Foto: Reuters
Danes se morda ne zavedamo, kako šokantno in pogumno je bilo besedilo pesmi I Touch Myself v času nastanka. Foto: Reuters
Chrissy Amphlett
V poznejših letih je pevka pesem interpretirala kot poziv k rednejšim pregledom za odkrivanja raka na prsih.

Cela desetletja, preden je Britney Spears na šolskih hodnikih pela Hit Me Baby One More Time, je Chrissy Amphlett karirasto uniformo posvojila za svoje odrske nastope, in še preden je Rihanna v pesmih namigovala na S&M, je bila Chrissy veliko bolj neposredna: “When I think about you, I touch myself” ("Ko razmišljam o tebi, se dotikam same sebe").

Christine Joy Amphlett
je že v ponedeljek izgubila svojo "pogumno in dostojanstveno" bitko z rakom na prsih in multiplo sklerozo, je medijem sporočil njen mož. "Chrissyjina luč močno sveti: njeno življenje je bilo polno strasti in ustvarjalnosti in vedno ga je zajemala z veliko žlico. S svojo močjo značaja in glasu je utrla pot močnim, seksi ženskam, ki se ne bojijo povedati svojega mnenja. Upala je, da bo pesem I Touch Myself ženske spodbudila k rednim samopregledom prsi."

Amphlettova je predvsem v rodni Avstraliji veljala za precejšnjo glasbeno ikono - ne samo zaradi svojega markantnega glasu, ampak tudi zaradi drznih odrskih nastopov v šolskih uniformah in mrežastih nogavicah.

The Divinyls so med letoma 1982 in 1996 izdali šest albumov; njihov največji uspeh ostaja skladba I Touch Myself iz leta 1991; v Avstraliji se je povzpela na vrh lestvice, v ZDA na četrto mesto, v Veliki Britaniji pa na deseto. (Pesem so nato leta 1992 uporabili v filmu Prelude to a Kiss in leta 1997 v filmu Austin Powers: International Man of Mystery, Pink pa je priredbo pela tudi na svoji zadnji turneji.)

Skupina se je za krajši čas ponovno zbrala leta 2006, a je Amphlettova že naslednje leto razglasila, da trpi za multiplo sklerozo.

"Tvoj fant, R"
Pevka se je preizkusila tudi pred kamero: leta 1982 je nastopila v avstralskem filmu Monkey Grip, pozneje pa - z Russllom Crowom - tudi v gledališki postavitvi muzikala Blood Brothers. Crow se je rojakinje ob njeni smrti spomnil tudi v tvitu: "Draga Chrissie, zadnjič, ko sem te videl, si v botaničnem vrtu recitirala verze in ljubila življenje. Táko te bom ohranil v spominu, tvoj fant, R."