Italijanski tenorist z nagrado Echo Klassik, nagrado za najboljšega pevca, ki mu jo je leta 2003 podelila Nemška fono akademija. Foto: EPA
Italijanski tenorist z nagrado Echo Klassik, nagrado za najboljšega pevca, ki mu jo je leta 2003 podelila Nemška fono akademija. Foto: EPA

Operni pevec se je pretekli mesec v sicilijanskem mestu Modica z motorjem zaletel v zid, pri tem pa ni nosil čelade. Po devetdnevni komi je umrl v ponedeljek zjutraj v bolnišnici v Catanii, kjer so ga takoj po nesreči 27. avgusta operirali. Z njim se je vozila tudi njegova sopotnica, ki je nosila čelado in v nesreči ni bila poškodovana.

V milanski Scali je Licitra debitiral spomladi 1999 pod taktirko Riccarda Mutija v vlogi Alvara v Verdijevi moči usode, pozneje istega leta pa nastopil še v operah Tosci in Madama Butterfly v veronski Areni. V Scalo se je v Tosci vrnil naslednje leto in ponovil sodelovanje z Mutijem, nastop pa pa je izšel tudi na zgoščenki.

Zamenjava, ki ga je izstrelila med operne zvezde
Mednarodno javnost je nase opozoril leta 2002, ko je v Metropolitanski operi v New Yorku vskočil prav namesto tedaj 66-letnega Pavarottija (ta je nastop odpovedal dve uri pred dvigom zastora) v Puccinijevi Tosci. V newyorški operi je bil Licitrov nastop sicer predviden šele za leto 2004, a je kljub morebitnemu razočaranju občinstva, da na oder ni stopil Pavarotti, pevec požel 43-minutne ovacije po Recondita armonia in še daljše za intepretacijo E lucevan le stelle.