Placido Domingo je znan po svojem temnem, dramatičnem glasu z velikim razponom. Foto: EPA
Placido Domingo je znan po svojem temnem, dramatičnem glasu z velikim razponom. Foto: EPA

Allen je Puccinijevo glasbeno komedijo v losangeleški operi prvič postavil že leta 2008. Zgodbo, temelječo na dogodku iz Dantejevega Pekla, je prelil v sodobnejši čas z aluzijami na italijansko kinematografijo. Naslovno vlogo je tedaj pel britanski baritonist Thomas Allen (ni v sorodu z Woodyjem).

Na odru institucije, ki jo vodi
Svetovno znani španski tenorist Placido Domingo bo v najnovejši uprizoritvi Giannija Schicchija nastopil v novi sezoni opere v Los Angelesu, ki jo bodo septembra odprli prav s tem delom. Domingo je od leta 2003 tudi ravnatelj te losangeleške institucije.

Angažiran pa je bil še za Allenovo produkcijo te glasbene komedije, ki bo od junija dalje na sporedu v madridski operni hiši Teatro Real.

Okrogla obletnica losangeleške operne hiše
Da bo Gianni Schicchi prva operna premiera, je operna hiša v Los Angelesu razkrila na predstavitvi programa sezone 2015/16, v kateri bo počastila 30. obletnico delovanja v današnji obliki. Sedanjo opero so odprli leta 1986, njene korenine pa segajo v leto 1948.

Med vrhunci sezone bo tudi koncert marca 2016, na katerem bo Domingo poustvaril operne arije in duete skupaj s še eno operno zvezdo, ameriško sopranistko Renee Fleming. Izvedli bodo tudi opero ameriškega skladatelja Jaka Heggiea Moby-Dick, nastalo po istoimenskem romanu Hermana Melvillea, ki je bila krstno uprizorjena leta 2010 v Dallasu.

74-letni Domingo je kot ravnatelj losangeleške opere napovedal še, da bodo v duhu okrogle obletnice na oder postavili pri občinstvu najbolj priljubljena dela.