Sophiejin nastop na letošnjem festivalu Eurosonic je bil razglašen za enega najboljših na vsem festivalu. Foto: Kino Šiška
Sophiejin nastop na letošnjem festivalu Eurosonic je bil razglašen za enega najboljših na vsem festivalu. Foto: Kino Šiška

Sophie Hunger, ki pospešeno navdušuje britansko, francosko in nemško publiko, ni lahko pospraviti v predalčke. Njena pojavnost je ambivalentna – včasih se oddalji, drugič je zelo natančna. Pridobila si je sloves neobvladljivosti. Ko so jo vprašali po razlogih za njen uspeh v glasbi, je rekla: "Ne vem. Mora biti neka skrivnostna mešanica popolnega naključja in zaznane potrebe." Med televizijskim intervjujem, ko so jo vprašali, kje so njene meje, pa je s prstom obrisala obris svojega telesa.

Demo posnetki Sketches on Sea iz 2006 so hitro dali slutiti, da se v njej skriva veličina, njen album Monday’s Ghost (2009) pa jo je izstrelil v sam vrh. Hungerjeva je bila na turneji skoraj dve leti in delila oder z imeni, kot so Erik Truffaz, Young Gods in Stephan Eicher. Letos spomadi je izdala novi album 1983, ki je rdeča nit te evropske turneje, v sklopu katere se bo v soboto ustavila tudi v Kinu Šiška.

Žirija izbira nastopajoče
Že osmo leto Kantfest predstavlja bero aktualnih domačih kantavtorskih izvajalcev. Kino Šiška bo to soboto ob 20.00 gostil nagrajence letošnjega izbora, ki jih bo večer prej v Rušah izbrala žirija (žiranti so Jani Kovačič, Jure Potokar, Drago Mlinarec, Gregor Bauman, Urška Čop Šmajgert in Xenia Jus) izmed desetih nastopajočih. To so Boštjan Narat (Lj), Katarina Avbar in Peter Dekleva (Lj), Tadej Vesenjak (Mihovci), Katarina Juvančič in Dejan Lapanja (Lj), Andrej Tomšič (Mb), Željko Jugovič – Žeži (Izola), Barbara Gabrielle in Mihael Zajnkovič (Razkrižje), Peter della Bianca (Bovec), Izbrisana (Lj) in Marko Grobler (Mb).

Žirija bo trem izmed navedenih podelila zlato, srebrno in bronasto kanto ter nagradni nastop na sobotnem večeru v Kinu Šiška. Poleg letošnjih nagrajencev bosta na sobotnem večeru nastopila še predlanska "zlata kanta" - raper Toxsick s kontrabasistom Klemnom Krajcem - ter lanska "zlata kanta" Andrej Tomšič.