Pavarotti z drugo ženo Nicoletta Mantovani in s hčerko. Foto: epa
Pavarotti z drugo ženo Nicoletta Mantovani in s hčerko. Foto: epa
Takoj po pevčevi smrti se je ugibalo, kam bo šla njegova zapuščina. Foto: RTV SLO

Vse od pevčeve smrti dalje se je ugibalo, kdo bo nasledil njegovo bogastvo, ali bo to njegova druga žena ali njegove tri hčere iz prvega zakona. Skrivnost je razkril pevčev notar Luciano Buonanno, ko je javno prebral testament, v katerem je bilo zapisano, da gre večina imetja mladi soprogi Nicoletti Mantovani.

Dokument vključuje nekatere elementa iz oporoke, ki je bila napisana leta 2006 tik pred Pavarottijevo operacijo v New Yorku. V oporoki je zapisano, da naj z njegovim imetjem upravlja v ZDA ustanovljeni sklad, za njegovo upraviteljico pa je pokojni pevec določil 38-letno Mantovanijevo. Tako je vdova postala edina dedinja bogastva, vrednega od 30 do 200 milijonov evrov, med katerim so stanovanja v ZDA, dragocena zbirka slik, v kateri so tudi slike Matissa in njegove restavracije. Tri odrasle hčere iz prvega zakona z Aduo, od katere se je ločil, bodo podedovale največ osmino očetovega premoženja, ki ga je imel v ZDA.

Razdor v družini
Govorice o hudem razdoru v družini so se pojavile takoj po pevčevi smrti 6. seprembra v Modeni. Na podlagi zadnje oporoke Pavarottijeve odrasle hčere ne dobijo 15 milijonov evrov, ki so pripadli izključno njegovi drugi ženi. Nicoletta je dobila tri stanovanja v Central Parku v New Yorku in slike Henrija Matissa v vrednosti 15 milijonov evrov. To je vse del sklada, ki ga je pevec ustanovil nekaj dni pred smrtjo. Odvetnik treh hčera pravi, da je takšen razplet dogodkov presenetljiv, saj so zadeve nekoliko drugačne zaradi razlik v primerjavi s prvo oporoko. Zato bodo po besedah odvetnika preverili datum ustanovitve sklada in zadnje veljavne oporoke ter zahtevali ocenitev dediščine, ki še ni bila uradno ocenjena.