Za Nemčijo je pomembno, da je dobila rezultate raziskave v tem trenutku, saj je država tik pred drugim
Za Nemčijo je pomembno, da je dobila rezultate raziskave v tem trenutku, saj je država tik pred drugim "lockdownom". Foto: EPA

Raziskavo je povzela nemška tiskovna agencija dpa. Seveda pa so za izvedbo dogodkov nujne stroge omejitve.

Strokovnjaki z univerzitetne bolnišnice v Halleju so skupaj s pevcem Timom Bendzkom v avgustu v Leipzigu preverili več scenarijev izvedbe koncerta, da bi pod različnimi pogoji preverili možnost širjenja virusa.

Sodelovalo je 1400 prostovoljcev
V vlogi obiskovalcev koncerta je sodelovalo 1400 prostovoljcev, ki so bili opremljeni z napravami za spremljanje stikov med njimi, senzorji na stropu dvorane pa so zbirali podatke.

Knjigarne v karanteni ponujajo "nujno storitev", argumentirajo Francozi

Rezultate testa z nazivom Restart 19 je predstavil vodja študije Stefan Moritz. Najpomembnejše je dobro prezračevanje in ventilacija, je dejal, to dvoje namreč dovoljuje kroženje svežega zraka v dvorani in s tem zmanjšuje možnost okužbe.

Ta dodaja, da je v zaprtih prostorih nujno treba spoštovati stroge higienske predpise, nositi maske in da morajo obiskovalci spoštovati predpisano medsebojno razdaljo. K temu dodaja, da je mogoče izvesti le prireditve, kjer je določen sedežni red, nikakor pa niso sprejemljive različne oblike stojišč.

Kot še poudarjajo avtorji študije, je tovrstne prijeme mogoče uporabiti tudi v športu. Za Nemčijo je pomembno, da je dobila rezultate raziskave v tem trenutku, saj je država tik pred drugim "lockdownom", ki predvideva tudi zaprtje koncertnih dvoran, tribun na športnih objektih in različnih rekreativnih površin. Tudi nogometna bundesliga bo vnovič ostala brez navijačev na stadionih.

Strožji ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bodo v Nemčiji predvidoma v veljavi vsaj do konca novembra.