Shakespeare and Company je ena najbolj slavnih knjigarn v Parizu. Prodaja predvsem knjige v angleškem jeziku. Od letošnjega marca so imeli  80-odstoten upad prodaje. Foto: Reuters
Shakespeare and Company je ena najbolj slavnih knjigarn v Parizu. Prodaja predvsem knjige v angleškem jeziku. Od letošnjega marca so imeli 80-odstoten upad prodaje. Foto: Reuters
Sorodna novica Nemčija in Francija novembra v delno karanteno. Macron: Drugi val bo hujši.

Druga francoska karantena, ki jo je predsednik Emmanuel Macron napovedal v sredo, se bo začela v četrtek opolnoči. Macron upa, da bodo tako lahko "sunkovito zavrli" širjenje okužb, češ da se Francija "utaplja v pospešenem širjenju virusa". Ljudje bodo morali razen najnujnejših opravkov, kot so odhod na delo, nakup osnovnih dobrin ali obisk zdravnika, ostati doma. Zapirajo se tudi bari in restavracije ter vse trgovine z nenujnimi dobrinami. Ljudje na prostem bodo morali nositi pisne obrazložitve svojih opravkov.

Knjigarne: Enako pomembne kot lekarne
Francoska zveza založnikov Syndicat national de l’édition (SNE), zveza knjigotržcev Syndicat de la Librairie Française (SLF) in društvo pisateljev Conseil Permanent des Ecrivains (CPE) so zdaj podpisali skupno izjavo, ki poziva, naj poleg trgovin z živili in lekarn ostanejo odprte tudi knjigarne.

V Franciji deluje več kot 3000 neodvisnih knjigarn, kar je eden od pokazateljev "izjemnega apetita za branje med Francozi", ki se je v zadnjih mesecih samo še povečal. "Pustite knjigarne odprte, da družbena osamitev ne bo postala tudi kulturna osamitev," so zapisali v pozivu. "Naši bralci, ki imajo neodvisne knjigarne radi, bi zaprtje občutili kot krivico ... Knjige potešijo našo potrebo po slišanosti, razmisleku, pobegu, zabavi, pa tudi po deljenju in komunikaciji." Brati pomeni živeti, še poudarijo: "Lire, c’est vivre."

Spomladi, v obdobju prve karantene, so bile knjigarne zaprte – večina je prekinila tudi naročanje prek spleta, da ne bi ogrožali zdravja svojega osebja in uslužbencev dostavljalnih služb. Slavna pariška knjigarna Shakespeare and Company je v sredo razkrila, da ji je od marca promet upadel za 80 odstotkov; v teh "težkih časih" upajo na podporo svojih stalnih strank.