Letošnji Svirel bo na Goriškem potekal do 9. aprila. Foto: Svirel
Letošnji Svirel bo na Goriškem potekal do 9. aprila. Foto: Svirel
Svirel
Na tekmovanje se je letos prijavilo rekordno število nastopajočih - 780 udeležencev iz 22 držav. Foto: Svirel
Dobrovo, Goriška brda
Festival Svirel se uvršča med največje v tem delu Evrope. Foto: BoBo

Ljudje so naveličani koncertov v dolgočasnih dvoranah na lokacijah, ki niso navdihujoče, tekmovanj v glasbenih šolah, pravi, "zato je naš moto, da poskušamo tekmovanja in koncerte izvajati na lokacijah, ki glasbenikom pustijo neki navdih, prav tako tudi navzočim poslušalcem".

Z rekordnim številom udeležencev
Kako veliko je zanimanje za festival, ki se uvršča med največje v tem delu Evrope, pove več kot 800 prijavljenih mladih glasbenikov in glasbenic iz več kot 20 držav. Na tekmovanje se jih je prijavilo rekordno število - 780 udeležencev iz 22 držav. Prijavljeni prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Belgije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Francije, Hrvaške, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kanade, Nemčije, Madžarske, Poljske, Portugalske, Srbije, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA. Na Goriškem bodo ostali do 9. aprila.

Kljub 15 odstotkov večjemu številu prijav glede na lani je organizator število prijav prvič omejil zaradi zagotavljanja kakovostne izvedbe tekmovanja. To bo razdeljeno na šest disciplin v treh sklopih in devet starostnih kategorij. Na prvem, ki že poteka in se končuje 26. marca, se v novogoriški konkatedrali merijo glasbeniki na glasbilih s tipkami.

Za konec pihala v tolkala
Na gradu Dobrovo bodo do nedelje, 2. aprila, tekmovali godalci, sočasno pa v Vili Vipolže tekmovalci na brenkalih. Tekmovanje bodo od torka, 4. aprila, do nedelje, 9. aprila, sklenila pihala v gradu Dobrovo ter trobila in tolkala v Vili Vipolže. Poleg delavnic in tekmovanj se bodo tudi letos zvrstili številni koncerti žirantov in profesorjev, na katerih bodo sodelovali ugledni glasbeniki v komornih zasedbah iz Slovenije in Avstrije.

Program festivala napoveduje 12 dogodkov, ki jih bodo izvedli na osmih različnih krajih v Goriških brdih in na Goriškem. "Med njimi bi izpostavil ob žirantskih koncertih predvsem tri dogodke. Dva med njimi sta v okviru "Menu et Music", ki predstavljajo neko novo tržno nišo, kjer se povezuje klasična glasba z vrhunsko kulinariko, in bosta potekala v hotelu San Martin in na domačiji Kabaj. Poseben dogodek bo koncert Four Notes for Europe Komornega orkestra Akademije Nova. Izvedli ga bomo v novogoriški cerkvi in je poseben projekt, namenjen predvsem mladim," je še povedal Božič.

Na treh sklepnih koncertih se bodo predstavili finalisti pred častno komisijo, najboljšim pa bodo podelili tudi nagrade.