Promocija glasbe je po besedah vodje direktorata za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh v provinci Herat Aziza Rahmana Muhadžira oblika "korupcije", je poročanje talibanske tiskovne agencije Bahtar povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Prodaja glasbil označena za haram
Nadalje je sporočil, da so glasbila, pa tudi predvajalnike glasbe in zvočnike, zbrali z različnih lokacij v tej afganistanski provinci in jih nato zažgali.

Ob tem je Muhadžir izdal ostro opozorilo pred poslušanjem glasbe in opozoril, da bodo sprejeti strogi ukrepi proti tistim, ki se ukvarjajo s prodajo glasbil. Tovrstno prodajo so namreč označili za haram, torej tisto, kar Koran prepoveduje.

Prepoved glasbe v poročnih dvoranah
Sicer lokalne glasbene skupine v Afganistanu nastopajo predvsem na porokah in rojstnodnevnih zabavah, a je oblast v preteklem mesecu prepovedala glasbo v poročnih dvoranah, češ da je to prav tako v nasprotju z naukom islama.

Afganistanski glasbeniki so na splošno vse pogosteje tarče oblasti, zaradi česar so številni opustili svoj poklic ali pa se z njim ukvarjajo na skrivaj ali pa so zapustili domovino in zaprosili za azil v zahodnih državah.

Dve leti od vrnitve talibanov na oblast
Talibani so ob svoji vrnitvi na oblast avgusta 2021 afganistanskim medijem sporočili, da bodo prepovedali predvajanje glasbe. Kljub prvotnim napovedim o zmernejši vladavini pa talibanska oblast v zadnjem času postaja vse bolj avtoritarna in dogmatična, še navaja DPA.