Na mednarodnem televizijskem maratonu 20 nacionalnih mladinskih orkestrov z vsega sveta je sodeloval tudi Slovenski mladinski orkester pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. V okviru dogodka so se predstavili s stvaritvami Clauda Debussyja, Georgesa Bizeta in Dmitrija Šostakoviča.

Slovenski mladinski orkester med nastopom na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Slovenski mladinski orkester/Roman Šipić
Slovenski mladinski orkester med nastopom na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Slovenski mladinski orkester/Roman Šipić

V svet poslano sporočilo mladih glasbenikov
Pobudo maratona sta zagnali ruska nacionalna televizija in ruska koncertna agencija z umetniškim vodjem Jurijem Bašmetom, da bi zapolnili vrzel, tišino in odmik od umetniškega ustvarjanja v času karantene.

Izvedba maratona mladinskih simfoničnih orkestrov iz različnih držav in njegovo predvajanje v več državah sta tako porodila pomemben ustvarjalni dogodek. Poslušalce, politike in medije so mladi nagovorili zato, da opozorijo na težavo obnove in vrnitve v normalno kulturno in koncertno življenje na svetu po pandemiji.

Posnetek nastopa Slovenskega mladinskega orkestra in tudi drugih si lahko ogledate na tej povezavi.

Poleg mladih glasbenikov iz Slovenije so se med drugim predstavili Venezuelci, delujoči v slovitem otroškem in mladinskem izobraževalnem programu El Sistema, katerega najbolj zveneče ime je dirigent Gustavo Dudamel. Nastopili so tudi glasbeniki baltskih dežel pod vodstvom Kristjana Järvija, Mlada nemška filharmonija, orkester ZDA pod vodstvom Valerija Gergijeva in Michaela Tilsona Thomasa. Nadalje so sodelovali še mladi orkestri iz Kitajske, Singapurja, Finske, Indije, Katarja, Rusije in od drugod.

Tudi tkanje vezi za prihodnost
Slovenski mladinski orkester (SMO) deluje od leta 2019 kot projekt sodelovanja, entuziazma in vizije prihodnosti. V njem imajo najobetavnejši glasbeniki, stari od 12 do 22 let, možnost dosegati odmevne rezultate ter obenem krepiti glasbene, kulturne in družbene mostove.