Čeprav je Tokac glede svojih pesmi - 'otrok', kot jim pravi - zelo občutljiv, jih je Milku Lazarju popolnoma zaupal. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav je Tokac glede svojih pesmi - 'otrok', kot jim pravi - zelo občutljiv, jih je Milku Lazarju popolnoma zaupal. Foto: MMC RTV SLO
Razprodane Križanke so se zibale v ritmu rokovskih skladb, prirejenih za simfonični orkester. Foto: MMC RTV SLO

Na koncertih, ki sta nadaljevala tradicijo - Val 202 namreč vsako leto, vedno 13. septembra, priredi sodelovanje simfonikov z enim izmed priljubljenih slovenskih izvajalcev - je simfonike in Dan D vodil dirigent David de Villiers, na odru pa so se zvrstili gostje Polona Kasal, Tomi Meglič, Gal in Severa Gjurin ter Grant Austin.
Za nove aranžmaje pesmi Voda, Čas, Love song in drugih so prav tako skrbeli prekaljeni glasbeni mački: Neisha, Rok Golob, Primož Grašič, Aleš Avbelj in Milko Lazar. Zadnji nam je pojasnil, kako - vsaj pri njem - poteka prirejanje rockerskih pesmi za simfonike.

Pri prirejanju že izkušen
Kot nam je razkril Lazar, sicer priznan skladatelj, dirigent, saksofonist in še kaj - dejaven na področju klasične glasbe in džeza - je veliko pesmi skupine Dan D poznal, že preden so mu zaupali aranžiranje skladb za simfonični orkester.

Lazar, ki je za koncert priredil skladbe Put slonova, Jutranja, Tiho, Google Me, Čakamo, Magično, Love Song in Rožice, ima že kar nekaj izkušenj s predelavo rockerskih skladb: "S Slavkom Avsenikom ml. sva si razdelila delo za veliki koncert skupine Siddharta s Simfoniki RTV, delal pa sem tudi orkestracije rokovskih skladb za lansko proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu," je skladatelj povedal za MMC.

Vzajemno spoštovanje za dobro sodelovanje
Kot pravi, se pri delu ni posvetoval z drugimi aranžerji, saj tega nikoli ne počne. Na določeni stopnji se posvetuje le z avtorjem skladbe.

In koliko umetniške svobode so mu Dan D pustili pri delu? (Tokac je namreč v MMC-jevi spletni klepetalnici izjavil, da rad ves čas "bdi nad svojimi otroki", torej skladbami, op. a.) "Meni osebno so pustili popolno svobodo. Naj povem, da izjemno cenim Tokca, njegovo glasbo in tudi skupino. Ravno tako Tokac spoštuje mene in na ta način lahko nastane kreativno sodelovanje s popolnim medsebojnim zaupanjem," je sklenil Lazar.