Album bo glasbeno obzorje najbrž razširil predvsem zagrizenim oboževalcem skupine, ki zbirajo vse, kar vsaj 'diši' po U2. Foto: Shout Factory
Album bo glasbeno obzorje najbrž razširil predvsem zagrizenim oboževalcem skupine, ki zbirajo vse, kar vsaj 'diši' po U2. Foto: Shout Factory

Pred nekaj leti je karizmatični irski pevec na primer s seboj v Afriko odpeljal guvernerja ameriške centralne banke Paula O'Neilla, da bi ta na lastne oči videl, zakaj je treba Afriki odpisati dolg. Njegov trud ni ostal neopažen: pred nekaj meseci je izšel plošček In the name of love: Africa celebrates U2, zbirka priredb pesmi U2, ki so jih odpeli najznačilnejši predstavniki različnih afriških glasb.

Častno prvo mesto na albumu so dodelili beninski zvezdnici Angélique Kidjo, ki je (večjezično) priredila Mysterious Ways (skoraj polovica izvajalcev si je izbrala pesem bodisi z albuma The Joshua Tree ali pa z Achtung Baby). Sin malijskega zvezdnika Alija Farke Touréja, Vieux, je himno Bullet The Blue Sky (glasbeni protest proti ameiriški intervenciji v Salvadorju) spremenil v melodičen puščavski blues, Senegalčan Cheikh Lô pa je za rdečo nit svoje nenavadne različice I still haven't found what I'm looking for izbral bobne. Keziah Jones popelje One v bližino funka, Les Nubians iz Kameruna pa so ljubezensko balado With or without you preželi s plesnimi ritmi. Edino novejšo pesem, Sometimes you can't make it on your own, je v obdelavo vzel Južnoafričan Vusi Mahlasela, klasiko Pride (In the name of love) pa je gospelski zbor iz Soweta odpel a cappella.

Sicer pa si mnenje ustvarite sami: na posnetkih sta priredbi pesmi Love is blindness in Bullet The Blue Sky
Gvinejec Ba Cissoko je čustveno interpretiral Sunday Bloody Sunday, zasedbi Sierra Leone's Refugee All Stars pa je pri priedbi Seconds na pomoč priskočil celo Joe Perry (član skupine Aerosmith). na koncu so tu še liberijski raperji African Underground All-Stars (Desire), Tony Allen z afrobeat priredbo Where the streets have no name in na koncu Angolec Waldemar Bastos z Love is blindness.

Del zaslužka od prodaje albuma, pod katerega sta se kot producenta podpisala Shawn Amos in Paul Heck, se steka v blagajno organizacije The Global Fund, ki skuša zajeziti HIV, tuberkulozo in malarijo v 136 državah po svetu.

Ana Jurc