SToP-ova tolkalna abeceda vključuje dela, napisana za Slovenski tolkalni projekt, ter priredbe klasične glasbe. Foto: Slovenska Filharmonija
SToP-ova tolkalna abeceda vključuje dela, napisana za Slovenski tolkalni projekt, ter priredbe klasične glasbe. Foto: Slovenska Filharmonija

SToP-ova tolkalna abeceda vključuje dela, napisana za Slovenski tolkalni projekt, ter priredbe klasične glasbe. Poslušalca hkrati ozavešča in mu vsebino z uporabo videopovezave poda na nov, kinematografski način.

Od popa h klasikom
Pelje ga iz modernega minimalističnega časa nazaj v klasiko, od popa k priznanim klasičnim slovenskim skladateljem, pri tem pa upošteva ustvarjanje članov ansambla. Prikaže glasbila, posebej narejena za posamezne skladbe, ter hkrati vključuje še goste – pevce in plesalce, so člani zasedbe zapisali v sporočilu za javnost.

SToP sestavljajo Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše.

Novi tolkalni zvoki
Tolkalce je pred dvema desetletjema združila želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo dopolnjujejo s pedagoškimi koncerti za mlade ter spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju tolkalne glasbe.

Koncertirali so že na številnih odrih doma in v tujini – v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Hrvaški, Črni gori, Češki, Litvi in Južni Koreji. Leta 2013 so prejeli Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

Kaj bi orkester brez tolkal?
V jubilejni sezoni bodo med drugim izvedli še komentiran mladinski koncert Tolkala v orkestru oz. Kaj bi orkester brez tolkal? oktobra v Cankarjevem domu (CD), sodelovali pri izvedbi mladinske opere Všeč si mi decembra in januarja v CD-ju, decembra pa bodo v sklopu mednarodnega bienala sodobne glasbe v Kopru izvedli interdisciplinarni projekt Zven kamna.