Petra Korent je prejela nagrado za videospot pesmi Ti si ogenj skupine Balans, Žan Gašperič pa za dokumentacijo koncerta skupine Kokosy. Jan Kmet je prejel nagrado za plakat Lelee balkan tour, zmagovalci v kategoriji najboljše podobe albuma pa so Matjaž Rušt, Robert Marin in Nina Vrhovec za album Trust The Rust (Kri records).

Foto: Festival Tresk
Foto: Festival Tresk

Obračun glasbe in založništva
Festival Tresk je letos potekal med 31. avgustom in 2. septembrom na več lokacijah po mestu, program pa je vključeval razstavo vizualnih natečajev v prostorih DobreVage, tradicionalno sejmišče, letos na Trgu francoske revolucije, ter koncertni večer z novimi ter že znanimi obrazi slovenske glasbene scene v Kinu Šiška. Ob glavnem je potekal tudi spremljevalni program delavnic, projekcij, diskusij in klubskih večerov v Pritličju.

Letos so bili med vzhajajočimi imeni domače urbane glasbene ustvarjalnosti še posebej izpostavljeni LELEE, Eating Sports, URYAN, Jana Beltran in Veronika Nikolovska.

Petra Korent je za videospot pesmi Ti si ogenj skupine Balans prejela nagrado za najboljši videospot. Foto: Festival Tresk
Petra Korent je za videospot pesmi Ti si ogenj skupine Balans prejela nagrado za najboljši videospot. Foto: Festival Tresk

Nagrade, usmerjene v razvoj
Vizualni natečaji festivala Tresk so potekali v štirih kategorijah, zmagovalna dela in posebne omembe pa je izbrala strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali Emil Kozole, Urška Savič, Marijo Zupanov, Urša Premik, Maša Špiler, Denis Adanalić, Primož Zorko in Anja Banko.

Izbrane nagrajenke in nagrajenci so prejeli različne nagrade, katerih namen je, da umetnikom in umetnicam pripomorejo k dodatnemu razvoju, so sporočili organizatorji festivala.

Petra Korent je za videospot pesmi Ti si ogenj skupine Balans prejela enoletno naročnino na revijo Ekran in festivalsko vstopnico za festival Kino Otok 2024. Žirija je njeno delo opisala kot "na videz preprosto animacijo, ki v zgoščeno pripoved vnese hudomušne in premišljene detajle", ter dodala, da se "dobesedna in igriva ponazoritev besedila v tehniki in materialu animacije intuitivno preliva v glasbo", kar privede do "eksplozivnega konca obeh".

Žirija je pri fotografiji Žana Gašperiča še posebej pohvalila, da si je avtor
Žirija je pri fotografiji Žana Gašperiča še posebej pohvalila, da si je avtor "upal delati z eksperimentalnim fototehničnim in analognim pristopom." Foto: Festival Tresk
Zmagovalni plakat Jana Kmeta bo razstavljen v plakatni galeriji TAM-TAM. Foto: Festival Tresk
Zmagovalni plakat Jana Kmeta bo razstavljen v plakatni galeriji TAM-TAM. Foto: Festival Tresk

Nagrado za najboljšo dokumentacijo glasbenega dogodka prejme Žan Gašperič, in sicer za dokumentacijo koncerta skupine Kokosy v Kinu Šiška. Žirija je v utemeljitvi izpostavila: "Namesto klasičnega dokumentarno-realističnoopisnega pristopa si je avtor upal delati z eksperimentalnim fototehničnim in analognim pristopom. Medij beleženja resničnosti z uporabo inovativnih DIY tehnik avtor zmanipulira v orodje, ki vizualno poustvarja tudi spekter njegove čustvene introspekcije med poslušanjem glasbe.

Gašperič za nagrado prejme objavo zmagovalnega dela v reviji Mladina in samostojno fotografsko razstavo v galeriji Alkatraz.

Jan Kmet je za delo Lelee balkan tour prejel nagrado v kategoriji najboljši glasbeni plakat. Po mnenju žirije je plakat "duhovit in gledalca teleportira prek nostalgičnih občutkov v alternativno, brezskrbno preteklost". Avtor za nagrado prejme dve vstopnici za celoten program 35. Grafičnega bienala Ljubljana 2023/24 s katalogom in merchem, zmagovalni plakat pa bo razstavljen v plakatni galeriji TAM-TAM, na razstavi zmagovalcev preteklih festivalov.

Zmagovalci v kategoriji najboljše podobe albuma pa so Matjaž Rušt, Robert Marin (Najlepšemestonasvetu) in Nina Vrhovec: "Album do konca izkoristi ready-made pristop – ime albuma so vzeli iz obstoječe fotografije, ki je postavljena na naslovnico albuma. Koncept je kvalitetno izpeljan in kontrast živo rumene kasete prebije arhaičnost in ga spravi v sodoben čas." Nagrada za podobo albuma Trust The Rust, Kri Records, je samostojna razstava v galeriji DobraVaga.

Zmagovalci v kategoriji najboljše podobe albuma pa so Matjaž Rušt, Robert Marin (Najlepšemestonasvetu) in Nina Vrhovec, ki so skupaj oblikovali podobo albuma Trust The Rust. Foto: Festival Tresk
Zmagovalci v kategoriji najboljše podobe albuma pa so Matjaž Rušt, Robert Marin (Najlepšemestonasvetu) in Nina Vrhovec, ki so skupaj oblikovali podobo albuma Trust The Rust. Foto: Festival Tresk