Sejmišče bo letos na novi lokaciji pred Križankami, kjer bo znova na enem mestu združilo domačo in regionalno glasbeno založniško sceno. Foto: Radio Študent
Sejmišče bo letos na novi lokaciji pred Križankami, kjer bo znova na enem mestu združilo domačo in regionalno glasbeno založniško sceno. Foto: Radio Študent

Natančnejši program si lahko
pogledate tukaj.

Dogajanje se začenja drevi v galeriji DobraVaga, na odprtju bodo tudi razglasili zmagovalna dela letošnjih vizualnih natečajev. Sledil bo nastop domače kantavtorice Veronike Nikolovske, ki se bo na odprtju predstavila tako s starejšimi singli kot z novim materialom, pri čemer se ji bo pridružil kitarist Gašper Lovrec.

Domača obetavna in že znana glasbena imena
Tresk #14, tako kot pretekle izvedbe, z vizualnimi natečaji, pogovori, koncerti in klubskimi dogodki "plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev, trgovcev ter ne nazadnje podpornikov in poslušalcev," piše v napovedi. Tokratni festival predstavlja obetavna in že znana imena domače urbane glasbene ustvarjalnosti.

V petek bo pred Kinom Šiška tradicionalni Treskov koncert. Zaznamoval ga bo nastop znanih in novejših imen domače glasbene scene, ki bodo predstavila svoje sveže komade in prihajajoče debitantske albume. Letošnja izvedba prinaša nastop multikulturne postjugoslovanske četverice LELEE, prepleta zvokov in žanrov Eating Sports, lahkotno težke psychrockovske zasedbe Uryan in minimalistične Jane Beltran.

Foto: Radio Študent
Foto: Radio Študent

Sejmišče na novi lokaciji pred Križankami
Tradicionalno klubsko dogajanje festivala se v soboto vrača v središče mesta, v Pritličje. Za štiriurno intenzivno elektronsko doživetje bodo poskrbeli Lifecutter, ki v svojih številnih projektih nenehno raziskuje temne plati elektronike, raziskovalka ambientalnega zvoka in soorganizatorka eksperimentalnih dogodkov Carmen, Slowmotion Livestream, ki ustvarja znotraj širokega polja pretežno elektronskih žanrov, in izvajalka grenko-sladkih popbalad msn gf.

Sejmišče se letos seli na novo lokacijo pred Križanke na Trgu francoske revolucije, kjer bo v soboto od jutra do poznega popoldneva več kot 27 domačih založnikov in prodajalcev plošč. Festival bo tako znova na enem mestu združil domačo in regionalno glasbenozaložniško sceno.

Kako z malo denarja do kakovostnih izdaj
V etru Radia Študent bodo danes pred odprtjem razstave vizualnih natečajev oblikovalci in oblikovalke spregovorili o svojih izkušnjah oblikovanja naslovnic glasbenih albumov skozi čas. Kako dandanes izdati glasbeni album z minimalnimi finančnimi sredstvi, bosta v petek v Kinu Šiška povedala založnika Miran Rusjan (Moonlee Records) in Tit Podobnik (ŠOP Records). Dan pozneje bo v prostorih SIGIC-a tako s teoretskega kot praktičnega stališča, kako ustvariti koncertne vizualije, predstavila oblikovalka Lina Rica, članica avdiovizualne zasedbe Etceteral.

Zmagovalna dela letošnjih vizualnih natečajev bodo v DobriVagi na ogled do 7. septembra.