Foto:
Foto:

Trio, ki ga sestavljajo Menahem Pressler (klavir), Daniel Hope (violina) in Antonio Meneses (violončelo), bo v filharmoniji gostoval še danes in v četrtek.

Na treh koncertih bodo umetniki odigrali ves opus skladb za klavirski trio Ludwiga van Beethovna. Beethoven je s svojim delom namreč dokončno utrdil štiristavčno obliko klavirskega tria, status prejšnje razvedrilne in družabne glasbe pa je povišal v pomembno glasbo, ki se lahko primerja s položajem simfonije ali godalnega kvarteta takratnega časa.

Trio Beaux Arts, ki je bil ustanovljen leta 1955, že več kot štiri desetletja postavlja merila v interpretaciji literature za klavirski trio. Za svoje posnetke so prejeli mnoga ugledna priznanja, prav tako pa tudi redno gostujejo na festivalih, kot so Mostly Mozart, Caramoor, Ravinia in podobni.

Program
Torek, 20. januarja, ob 19.30. uri
Program: Trio v Es-duru, op. 1/1; Trio v B-duru, op. 11; Trio v Es-duru, op. 70/1.

Sreda, 21. januarja, ob 19.30. uri
Program: Trio v G-duru, op. 1/2; 14 variacij za klavir, violino in violončelo, op. 44; Alegretto v B-duru, WoO 39, op. posth. 154; Trio v D-duru, op. 70/2.

Četrtek, 22. januarja, ob 19.30. uri
Program: Klavirski trio v c-molu, op. 1/3; Variacije za klavirski trio, op. 121a, Kakadu; Klavirski trio v B-duru, op. 97, Nadvojvoda.