Gledališče Bolšoj teater so ustanovili leta 1776. Foto: AP
Gledališče Bolšoj teater so ustanovili leta 1776. Foto: AP

Do 10. aprila bodo v znamenitem Državnem akademskem gledališču Bolšoj v Moskvi, enem največjih gledališč na svetu, pripravljali spletna predvajanja več svojih priljubljenih in razprodanih predstav.

V petek so ob svetovnem dnevu gledališča na YouTubu že predvajali balet Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega, v soboto pa še njegovo Trnuljčico.

Do 10. aprila bosta na sporedu tudi balet Hrestač Čajkovskega in ruska nacionalna opera Boris Godunov Modesta Musorgskega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupno bo na ogled šest predstav
Na uradni spletni strani so zapisali, da bodo skupno prikazali šest predstav, ki so jih posneli v preteklosti. Gledalcem, ki si jih ne bodo mogli ogledati v realnem času, bodo na voljo na zahtevo še 24 ur po predvajanju.

Pred začetkom predstav bodo predvajali tudi 30-minutne pogovore z umetniki iz tega največjega gledališča v Rusiji, med njimi sta bila med drugim tudi baletnika Denis Rodkin in Igor Zvirko.

Za Bolšoj bo to povsem nova oblika nagovarjanja občinstva v časih, ko so mnogi morali zaradi koronavirusa ostati doma, so sporočili iz gledališča. V največjem mestu v Evropi so vsa gledališča zaradi virusa zaprta do 10. aprila, še poroča dpa.