Slovensko poslanico je napisala režiserka, avtorica, producentka in pedagoginja Nika Bezeljak, mednarodne pa prihajajo s treh območij Amerike. Letošnje mednarodne poslanice so bile napisane še pred trenutnim izrednim stanjem, je povedala predsednica združenja lutkovnih ustvarjalcev Unima Slovenija Martina Maurič Lazar. Svetovni dan lutk 21. marca zaznamujemo prav na pobudo mednarodnega združenja lutkarjev Unima.

21. marec slavimo kot svetovni dan lutk oziroma lutkarstva od leta 2003. Foto: Jaka Varmuž/LGL
21. marec slavimo kot svetovni dan lutk oziroma lutkarstva od leta 2003. Foto: Jaka Varmuž/LGL

V presečišču poslanic so se znašle besede svoboda, mir, odgovornost, zaupanje, dogovor in ljubezen. Martina Maurič Lazar pa je zapisala, da lahko tudi v tem času zaprta vrata domov ponudijo "varnost odprte misli, lastnih predstav". Po njenih besedah je bila slovenska poslanica napisana v času, "ki nas po eni strani straši, po drugi napolnjuje z novim pogumom in novo vero. /.../ V človeka, v novo dojemanje časa, v umetnost in v življenje, katerega veličino v teh dneh občutimo morda močneje in globlje kot kadar koli. Naj nas njegova krhkost ne plaši, naj nas navdihuje in povezuje," je še zapisala predsednica združenja.

Avtorica slovenske poslanice režiserka, avtorica, producentka in pedagoginja Nika Bezeljak. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtorica slovenske poslanice režiserka, avtorica, producentka in pedagoginja Nika Bezeljak. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana

Zaupati gledališču, zaupati umetnosti
Kot beremo v poslanici Nike Bezeljak, je gledališče po njenem mnenju polno "laži, pretvar, prevar in skrivanj in totalno nevredno zaupanja. Ampak je tudi polno dogovorov, struktur, staknjenih glav, srečanj, poslušanja, zaupanja, deljenja, odločitev. Ni nujno, da zaupam čisto vsaki predstavi in vsakemu ustvarjalcu in vsakemu odločevalcu in vsakemu gledalcu in vsakemu oblikovalcu mnenj ... Ampak gledališču pa! Umetnosti."

Avtorica slovenske poslanice je še zapisala, da ima rada etimologijo besede umetnost, ker ima v sebi umetno, ki izhaja iz umeti, nekaj znati in nekaj narediti z znanjem. "Terja torej misel. Misel terja napor. Napor pa je delo. Ampak misel še ni gledališče, ker nimaš v tem primeru kaj 'gledati-', čeprav '-išče'. Torej je potrebno še malo napora, iz te misli je treba nekaj narediti," je še zapisala Nika Bezeljak.

Lutke kot entitete miru
Zdajšnji podpredsednik Unime Manuel Antonio Moran iz Portorika je v svoji poslanici med drugim spomnil, da je bilo lutkovno gledališče skozi zgodovino namenjeno zabavi, bilo pa je tudi prostor za izražanje družbene kritike, kar je še danes. Opomnil je, da je mir temeljna človekova pravica. Ob tem je navedel besede matere Terezije iz Kalkute, da se mir začne z nasmehom, lutke pa so po njegovem prepričanju "entitete miru". "Na svetovni dan lutk slavimo lutke in njihove ustvarjalce, saj so naši zavezniki v prizadevanjih za boljši svet in boljšo prihodnost," je sklenil Moran, ki je bil nekdaj predsednik Unime ZDA.

Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkarji, ki delujejo za skupno dobro
Igralka in lutkarka Zoa Meza iz Nikaragve je avtorica poslanice za Srednjo Ameriko. Lutkarje je označila za "velike arhitekte veselja", lutke pa za "odlične graditelje ljubezni in miru". Poudarila je izobraževalno vlogo lutkarjev in dodala, da z izmenjavo ustvarjalnih idej in znanja bogatijo ne le kulturno dediščino vsakega naroda posebej, ampak tudi celotne družbe ter delujejo za skupno dobro.

Iskanje optimizma in zaupanja v animiranih oblikah
Generalni sekretar Unime iz Kube Ruben Dario Salazar pa se je v svoji poslanici posvetil vprašanju, o čem so lutke na Kubi pripovedovale v 40. letih preteklega stoletja in o čem pripovedujejo v današnjem času. Danes legende in pravljice soobstajajo z besedili, ki odražajo pretrese v današnji družbi, meni Salazar.

Vprašal se je tudi, kako bi lahko lutke pripomogle k reševanju težav sodobnega sveta. V animiranih oblikah bi morali "najti nove utopije, optimizem, ki umira, zaupanje, ki nas lahko reši," je prepričan avtor kubanske poslanice.


Lutkovno gledališče Ljubljana ob današnjem prazniku ponuja spletni ogled lutkovnega baleta Posvetitev pomladi režiserja in koreografa Matjaža Fariča, ki so ga sicer imeli predvidenega na programu prav za ta dan.