Pravzaprav se je kar večina gledališč odločila ponuditi alternativne spletne vsebine na svojih straneh ter na družbenih omrežjih in različnih platformah. Nekaj gledališč predstave iz arhivov objavlja na svojih kanalih YouTuba, več gledališč je ponudilo tudi branja dramskih igralcev.

Dvorana Male drame v SNG Drama Ljubljana. Foto: arhiv SNG Drama Ljubljana
Dvorana Male drame v SNG Drama Ljubljana. Foto: arhiv SNG Drama Ljubljana
Sorodna novica Tudi brezskrbnega uživaštva se človek naveliča

Ljubljanska Drama med drugim bere z domačega kavča
Poleg "preusmeritve" na televizijske zaslone SNG Drama Ljubljana na svojem kanalu YouTuba ponuja posnetke preteklih uspešnic. Po posnetku predstave Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega, ki je bila na ogled v začetku tedna, bodo v petek ob svetovnem dnevu gledališča prikazali posnetek burleske Ko sem bil mrtev po nemem filmu Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree. Posnetek, objavljen ob 20. uri, bo opremljen z angleškimi podnapisi. Ponovitev predstave bo v soboto.

V Drami so zagnali tudi novo programsko platformo Drama od doma, s katero na družbenih omrežjih na skoraj dnevni ravni predstavljajo literarna branja priznanih slovenskih dramskih igralcev s skupnim podnaslovom Drama bere z domačega kavča. Prav tako razmišljajo, da bi spremljanje teh branj omogočili starejšim v domovih za starejše občane, ki teže dostopajo do spletnih vsebin.

Prizor iz MGL-jevega Peera Gynta v režiji Eduarda Milerja. Foto: MGL/Sebastian Cavazza
Prizor iz MGL-jevega Peera Gynta v režiji Eduarda Milerja. Foto: MGL/Sebastian Cavazza

Ponudba mariborske talije
Tudi SNG Maribor ponuja ogled predstav prek spleta na svojem kanalu YouTuba. Drevi bodo, denimo, na ogled ponudili Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa, ki jih je režiral Popovski.

Ljubljanska mestna gledališka hiša
V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so odprli spletni arhiv s predstavami svojih preteklih sezon. Trenutno si je mogoče ogledati Trač v režiji Jake Ivanca in Gašperja Tiča, Ibsenovega Peera Gynta v režiji Eduarda Milerja, Menjavo straže Nejca Gazvode, Nevihto Ostrovskega v režiji Jerneja Lorencija in predstavo Iz junaškega življenja meščanov Carla Sternheima v režiji Popovskega.

Gost v studiu: Žiga Divjak

Prvo poklicno gledališče za otroke in mladino v državi
Tudi Slovensko mladinsko gledališče (SMG) je s ponedeljkom prešlo na splet s programom Spletno Mladinsko, do katerega je mogoče dostopati tako na spletni strani gledališča kot na Facebooku. Odločili so se, da bodo na tedenski ravni dodajali nove posnetke predstav gledališča iz zadnjega obdobja ter pogovore iz cikla Dežela pridnih in drugih programov. SMG-jev niz je odprl Človek, ki je gledal svet, za katerega je bil Žiga Divjak nagrajen z Borštnikovo nagrado za režijo, igralski ansambel pa za igro.

Z goriških odrskih desk v vaše domovanje
Prav tako SNG Nova Gorica ponuja posnetke svojih predstav. Do zdaj so objavili že posnetke Molierovega Don Juana in Ionescove Plešaste pevke. Napovedana pa je še objava posnetkov predstav Norci iz Valencije Lopeja de Vege v režiji Nenni Delmestre, Zakaj ptiči pojejo Nebojše Popa - Tasića v režiji Yulie Roschina, ter Rokovnjače po motivih istoimenskega romana Josipa Jurčiča in Janka Kersnika v režiji Mihe Nemca.

Igralci vseh treh primorskih gledališč – novogoriškega, SSG-ja v Trstu in Gledališča Koper – so se odločili za branje pravljic, posnetki pa so dostopni na spletnih straneh gledališč in na družbenih omrežjih. Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Igralci vseh treh primorskih gledališč – novogoriškega, SSG-ja v Trstu in Gledališča Koper – so se odločili za branje pravljic, posnetki pa so dostopni na spletnih straneh gledališč in na družbenih omrežjih. Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Sorodna novica Kranjska uspešnica Mrtvec pride po ljubico - že drugič v Romuniji

Kaj prihaja iz Prešernovega gledališča?
Nadalje so na kanalu Youtuba Prešernovega gledališča Kranj trenutno na ogled predstave Jana Tätteja Prečkanje avtoceste ali zgodba o zlati ribici v režiji Andreje Kovač, Sen Enrica Luttmanna v režiji Mateje Koležnik, projekt Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala v režiji Vita Tauferja in predstava Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico v Lorencijevi režiji.

Ponudba neinstitucionalne odrske sfere
Tudi nekatera neinstitucionalna gledališča na spletu ponujajo posnetke svojih predstav. Med njimi sta Glej, ki je do danes ponudil že pet predstav, in Emanat, ki v času t. i. socialnega mrka uvaja redni program, na katerem vsakodnevno ob 20. uri objavi posnetek predstave iz Emanatovega arhiva, ki obsega kar 16 let njihove produkcije.

Sorodna novica 80 let Dušana Jovanovića: "Gledališče je puška, ki ne ubija."

Pridružujeta se še akademija in gledališki inštitut
Poleg gledališč se je tudi Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) odločila ponuditi na pogled nekaj svoje produkcije. Na ogled svojih arhivov vabijo tudi v Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi), kjer v digitalni knjižnici hranijo težje dostopna dramska besedila starejših in sodobnih avtorjev. Tam si je med številnimi virtualnimi razstavami mogoče ogledati tudi tisti, ki so ju posvetilii kostumografki Alenki Bartl in dramatiku, režiserju in esejistu Dušanu Jovanoviću.