Praški filharmoniki s francoskim dirigentom Emmanuelom Villaumejem na čelu. Foto: Pavel Hejny.
Praški filharmoniki s francoskim dirigentom Emmanuelom Villaumejem na čelu. Foto: Pavel Hejny.

"Televizija Slovenija bo na ta dan postala največja koncertna dvorana v Sloveniji in tako kulturno bogastvo klasične glasbe ponudila vsem. Gledalci Televizije Slovenija bodo lahko uživali v popularni klasični glasbi kar v udobju svojega doma," so predtem sporočili iz Uredništva glasbenih in baletnih oddaj, ki pripravlja prenos pod vodstvom urednika Daniela Celarca in v režiji Aljaža Bastiča. Glasbeni dokumentarni film Praška filharmonija, ambasadorka češke glasbe, ki je bil na ogled med odmorom, je po Celarčevem scenariju režiral Gregor Kos.

Eden najslavnejših simfoničnih orkestrov na svetu
Praška filharmonija, ki velja za enega najslavnejših simfoničnih orkestrov na svetu, je večji del programa namenila češkim skladateljem. Slišati je bilo mogoče naslednje bisere klasične glasbe: Vltava Bedřicha Smetane in Simfonija št. 9 'Iz novega sveta' Antonina Dvořáka, s čimer je orkester zaznamoval tudi obe letošnji obletnici skladateljev (200. obletnico rojstva Smetane in 120. obletnico smrti Dvořáka), ter znameniti Koncert za klavir in orkester št. 2 Sergeja Rahmaninova.

Koncert se je zgodil pod taktirko francoskega dirigenta Emmanuela Villaumeja (1964), ki vodi orkester od leta 2015. Villaume je sicer tudi glasbeni direktor Opere Dallas in nekdanji šef dirigent Slovenske filharmonije.

Foto: Simon Fowler
Foto: Simon Fowler

Kot solist se je predstavil leta 1995 rojeni ameriški pianist in zmagovalec številnih glasbenih tekmovanj George Li, ki je med drugim leta 2015 na prestižnem tekmovanju Čajkovskega prejel srebrno medaljo. Washington Post je njegov pianizem izpostavil kot ideal "osupljive tehnične veščine, suverenega, zgodaj zrelega umetniškega čuta in poglobljenosti izraza". Do danes je nastopil z nekaterimi vodilnimi sestavi in dirigenti, kot so Gustavo Dudamel, Valerij Gergijev, Manfred Honeck, Leonard Slatkin in Jurij Temirkanov. Li je nedavno koncertiral s filharmoničnimi orkestri iz Los Angelesa, New Yorka, Londona, Rotterdama, Osla in Sankt Peterburga, so sporočili iz Cankarjevega doma (CD).

Praška filharmonija, ambasadorka češke glasbe

Dokumentarec TV Slovenije o ambasadorki češke glasbe
Kot omenjeno, je bil med odmorom na ogled glasbeni dokumentarec z naslovom Praška filharmonija, ambasadorka češke glasbe, ki ga je Televizija Slovenija posnela v Pragi pred gostovanjem orkestra v Ljubljani. Znano je, da Praška filharmonija posebno skrb namenja izvajanju češke glasbe, predvsem glasbe Dvořáka in Smetane. Skozi film je gledalstvo spoznalo lepoto češke prestolnice, delovanje orkestra, njegove člane ter tudi pomen Smetane in Dvořáka.

O njiju sta v filmu spregovorila tudi češka muzikologinja in vodja muzeja B. Smetane Sandra Bergmannova ter ameriški muzikolog David Beveridge, ki velja za enega največjih poznavalcev Dvořákovega dela in življenja. Ustvarjalci filma so poseben poudarek namenili reki Vltavi in posneli njen tok tudi na slikovitih krajih zunaj Prage. Scenarist Daniel Celarec je tudi avtor idejne zasnove dokumentarca, režiser Gregor Kos pa se je pod film podpisal tudi kot direktor fotografije in montažer.

Koncert Praške filharmonije bo še zadnji koncert letošnjega, 30. Zlatega abonmaja v Cankarjevem domu. Foto: Praška filharmonija
Koncert Praške filharmonije bo še zadnji koncert letošnjega, 30. Zlatega abonmaja v Cankarjevem domu. Foto: Praška filharmonija

Praško filharmonijo je sicer leta 1993 ustanovil češki dirigent Jirži Belohlavek, leto pozneje je že odigrala svoj prvi koncert. Kljub kratki zgodovini je orkestru uspelo ustvariti obsežno diskografijo posnetkov, ki so nastali za priznane glasbene založbe in bili večkrat nagrajeni. Praška filharmonija danes velja za enega najbolj znanih simfoničnih orkestrov na svetu, kar dokazujejo redna povabila na gostovanja na različne celine in snemanja za najuglednejše glasbene založbe, so še zapisali v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj.

Koncert Praške filharmonije v Cankarjevem domu

Te dni je v oddaji Dnevna soba na TV Slovenija 1, ki je bila posvečena češki glasbi, gostoval veleposlanik Češke republike v Ljubljani Jiři Kudela.

Kultura nas povezuje