Roy Paci je v najvišjem nadstropju Cankarjevega doma priredil pravi žur. Foto: MMC RTV SLO/Jernej Sobočan
Roy Paci je v najvišjem nadstropju Cankarjevega doma priredil pravi žur. Foto: MMC RTV SLO/Jernej Sobočan
Roy Paci
Roy se je izkazal kot odličen trobentač, samozavesten pevec in rojen zabavljač. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan
Roy Paci
Zasedbo Aretuska sestavlja devet članov, ki so se stisnili v Klub Cankarjevega doma. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan
Roy Paci
Občinstvo je bilo zelo pisano sestavljeno, čeprav je treba priznati, da so na koncu ostali predvsem mlajši. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan

Na prvem večeru v sklopu letošnjega jazz festivala je nastopil trobentač in pevec Roy Paci, ki je v Klubu Cankarjevega doma uprizoril pravi šov v slogu največjih (glasbenih) zabavljačev.

Roy Paci prav gotovo ni zelo znano ime širšemu glasbenemu občinstvu, a podatek, da je sodeloval z Manujem Chaojem, pove več kot dovolj. Dovolj, da vam vsaj približno oriše ponedeljkov večer, na katerem se je plesalo in žuralo do konca. Devetčlanska zasedba se je glasbeno gibala od ska-jazza (in na trenutke nekoliko spominjala na New York Ska Jazz Ensemble), preko salse, reggaeja pa vse do na latinskoameriških ritmih temelječega funka. Gibali pa so se tudi obiskovalci, ki so bili precej pisani (starostno gledano) in ki so Royu dobesedno jedli iz rok. Odličen uvod v letošnji festival!

Kaj sledi v prihodnjih dneh?
V naslednjih dneh se bo v sklopu 49. jazz festivala Ljubljana na različnih prizoriščih zgodilo še kar nekaj zanimivih koncertov. Prvi bo že nocoj v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo nastopila slovenska pianistka in skladateljica Kaja Draksler z zasedbo Akropolis Project. Na isti večer bo nastopil tudi južnoafriški saksofonist Zim Ngqawana, prvo ime južnoafriškega džeza, ki bo v Ljubljani nastopil s kvartetom Zimology.

Prvi vrhunec bo v sredo z Manujem Katchejem
Tretji večer bo potekal v Križankah, sicer tradicionalnemu prizorišču, kjer boste lahko priča odličnemu vsestranskemu bobnarju Manuju Katcheju, ki bo nastopil s svojim Playground Projectom. Manu Katche je zaslovel s sodelovanjem s Petrom Gabrielom in Stingom, za katerega je posnel albuma Nothing Like the Sun in The Soul Cages. Pred leti je sicer že nastopil v Ljubljani, kot gost hrvaškega pevca Gibonnija, s katerim je sodeloval pri projektu Mirakul. Na letošnjem jazz festivalu bo predstavljal svoj najnovejši album Playground.
Prvi večer v Križankah bo nastopila tudi zasedba The Bad Plus, ki je zaslovela že na prvem koncertu z ekscentrično predelavo Nirvaninega komada Smells Like Teen Spirit. Kritiki so jih poimenovali kot najglasnejše zveneči "piano trio". Kot zadnji bo v sredo nastopil še Pharoah Sanders Quartet, ki bo v Sloveniji nastopil premierno.

V četrtek prihaja Roberto Fonseca
Četrtkov večer bo odprl Dhafer Youssef, ki ga opisujejo kot glasbenika, enega najuspešnejših predstavnikov sodobnega džeza in ki bo predstavil svoj najnovejši album Divine Shadows Strings. Charlie Haden Quartet West je zasedba izjemnega kontrabasista, ki je bil član ene najbolj revolucionarnih džezovskih zasedb, kvarteta Ornetta Colemana. Če samo omenimo, da je Charlie Haden sodeloval z Donom Cherryjem, Janom Garbarekom in Michaelom Breckerjem, vemo, da gre za mojstra džezovske glasbe.
Zadnji bo v četrtek nastopil Roberto Fonseca, poleg Omarja Sose, ki je v Ljubljani nastopil lani, eden najbolj nadarjenih in izvirnih pianistov, ki prihajajo s Kube. Pred leti je bil na japonski turneji z Omaro Portuondo, ki je v zameno sodelovala na njegovem albumu Zamazu, ki ga bo predstavil v okviru letošnjega festivala.

Zaključek bo tudi slovensko obarvan
Letošnji jazz festival bo sklenil Vasko Atanasovski z Adrabeso Sekstetom, v katerem je Vasku uspelo zbrati dokaj zveneča imena, kot sta harmonikar Simone Zanchini in hrvaški bobnar Kruno Levačič.
Čast, končati festival pa bo pripadla norveškemu kvartetu The Core, ki velja za najbolj eksploziven mladi bend na tamkajšnji džezovski sceni.