Prvo skupino je ustanovil že kot srednješolec. Foto: MMC RTV SLO
Prvo skupino je ustanovil že kot srednješolec. Foto: MMC RTV SLO
Umrl je Danilo Kocjančič

Koprčan se je, kot so pred dnevi poročali pri Slovenskih novicah, zadnjih nekaj tednov boril z rakom na limfnih žlezah.

Kocjančič je v 60. letih 20. stoletja ustanovil skupino Kameleoni, pozneje pa še zasedbe Boomerang, Labirint, Prizma, Bazar in Halo. Ustvaril je številne uspešnice, med drugim Portorož 1905, Dober dan in Amerika, ki so doživele več priredb. Pisal je skladbe tudi za druge izvajalce zabavne glasbe in doživljal uspehe na številnih festivalih.

Še posebej plodno je bilo Danilovo sodelovanje s prijateljem in tekstopiscem Dragom Mislejem - Mefom. "Skladba Senca, ki sta jo napisala za skupino Prizma, je ena najlepših slovenskih balad vseh časov," je nekoč zapisal glasbeni urednik Dragan Bulič. Pesem so v različnih priredbah zapeli številni slovenski pevci. Nazadnje pretekli četrtek Tinkara Kovač in Rudi Bučar na skupnem koncertu v Kopru, ko sta se na ganljiv način poklonila prijatelju Danilu Kocjančiču.

Kot posebni gost je svoje minute preigravanja prvič v svoji bogati karieri na lanskem odru Rocka Otočca doživel tudi Kocjančič, ki je prejel priznanje za zasluge. "Zame je bil že velik poklon, da so me sploh povabili na takšno prireditev, kot je Rock Otočec. Ampak jaz sem med drugim napisal tudi nekaj rockerskih komadov, s tem da jih nikoli nisem pel ali izvajal, ampak so to počeli razni pevci. Zdaj pa sem odločil, da bi ta opus zaigrala še jaz in moj bobnar, ki je bil z mano pri Prizmi - vsak polovico pesmi," je takrat povedal za MMC.

"Zadnje čase slovenska glasbena scena producira precej dobro glasbo - v različnih žanrih. Kakovost se je dvignila in jaz sem zelo zadovoljen," je še pokomentiral aktualno slovensko glasbo.

Umrl je Danilo Kocjančič