Seidži Ozava (1. september 1935–6. februar 2024). Foto: EPA
Seidži Ozava (1. september 1935–6. februar 2024). Foto: EPA

Seidži Ozava je 6. februarja umrl zaradi odpovedi srca na svojem domu v Tokiu, je poročala japonska javna radiotelevizija NHK, ki jo povzemajo tudi tuje tiskovne agencije. Po pisanju časopisa Asahi Shimbun so Ozavo že pokopali, pogreba pa so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležili pokojnikovi bližnji sorodniki.

Vitalna energija in širok repertoar
Ozava je veljal za dirigenta z vitalno energijo. Skozi dolgo kariero je sicer dirigiral razmeroma malo izvedbam oper, a z velikim uspehom. Kot dirigent Bostonskega simfoničnega orkestra med letoma 1973 in 2002 je postavljal nove standarde za orkestrski zvok. Prav tako je bil čislan zaradi širine svojega repertoarja, piše nemška tiskovna agencija DPA. Leta 2002 je postal tudi prvi Japonec, ki je dirigiral znameniti novoletni koncert dunajskih filharmonikov.

Igranje ragbija odpihnilo kariero pianista
Seidži Ozava se je rodil 1. septembra 1935 japonskemu zobozdravniku in njegovi ženi, sicer priseljencema v Mandžuriji na Kitajskem, a se je družina leta 1944 vrnila v Tokio. Ozava, ki ga je že od otroštva zanimala zahodna klasična glasba, je sprva želel postati pianist. Vendar si je kot igralec ragbija zlomil oba kazalca in se posledično odločil, da bo postal dirigent. Sredstva za plačilo študija na zasebni glasbeni šoli Toho pri Hideoju Saitu (1902–1974), si je zaslužil tako, da je bil sedem let služabnik v učiteljevi hiši.

Ozava je bil širši javnosti znan tudi po svoji bujni pričeski. Foto: AP
Ozava je bil širši javnosti znan tudi po svoji bujni pričeski. Foto: AP

Evgenij Onjegin odprl vrata Dunajske opere
Na evropskih tleh se je prvič predstavil na mednarodnem tekmovanju v Besanconu v Franciji in zmagal. V ZDA pa je prvikrat dirigiral leta 1962, in sicer orkestru iz San Francisca. V letih, ki so sledila, se je njegova kariera le še strmo vzpenjala. Kot operni dirigent je debitiral leta 1969 na salzburškem festivalu z Mozartovo opero Cosi fan tutte. V Dunajski državni operni, v kateri je bil med letoma 2002 in 2010 glavni dirigent, je prvič dirigiral leta 1988 opero Čajkovskega Evgenij Onjegin.

Zvrhana malha mednarodnih lovorik
Ozava je za svoje delo prejel vrsto nagrad, priznanj in odlikovanj. Med drugim je bil sprejet v prestižno francosko Akademijo lepih umetnosti (Academie des Beaux-Arts). Leta 2015 je postal častni član Kennedyjevega centra. Letos pa so njemu v čast Saito Kinen Festival preimenovali v Seiji Ozawa Matsumoto Festival. Saito Kinen je sicer rezidenčni orkester tega festivala v Macumotu v Naganu na Japonskem. Festival pa je leta 1992 ustanovil prav Ozava.