Od leta 2003 je vodil zbor in simfonični orkester Bavarskega radia, kjer naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije DPA kariero nadaljeval do leta 2024.

Mariss Jansons (1943-2019). Foto: EPA
Mariss Jansons (1943-2019). Foto: EPA

V Rigi rojeni Mariss Jansons je študiral violino in dirigiranje na konservatoriju v Leningradu ter nato študij nadaljeval na Dunaju pri slavnih Hansu Swarowskem in Herbertu von Karajanu. Bil je asistent dirigenta Filharmoničnega orkestra Leningrad – današnje Sanktpeterburške filharmonije.

Vodja mnogih prestižnih orkestrov
Pozneje je bil tudi glavni dirigent Filharmoničnega orkestra v Oslu, vodil je še slavni amsterdamski orkester Concertgebouw, od sezone 2003/04 pa je bil šef dirigent Simfoničnega orkestra Bavarskega radia.

"Vedno bomo čutili iskreno hvaležnost za njegovo veliko umetnost," je v izjavi ob Jansonsovi smrti zapisal sanktpeterburški župan Aleksander Beglov. Foto: EPA

Jansonsa so pred dvema letoma počastili z visokim priznanjem v klasični glasbi, in sicer z zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe v Londonu. "Mariss Jansons je eden največjih glasbenikov našega časa. Njegovo dirigiranje združuje disciplino in navdih, njegove izjemne interpretacije pa so naravno zveste niansam v partituri ter hkrati polne novih odkritij in uvidov v srce glasbe," je takrat zapisala londonska Kraljeva filharmonična družba.

Tudi simfoniki RTV Slovenija pod njegovo taktirko
Tudi Simfonični orkester RTV Slovenija je imel srečo, da je ta priznani dirigent dvakrat gostoval pri nas in tako nastopil s tem orkestrom. V letu 1975 so program tvorile naslednje stvaritve: Simfonija 6 Čajkovskega, Sibeliusova Simfonija 1, Don Juan Richarda Straussa, Mozartov Klavirski koncert 12, ki ga je izvedla Dubravka Tomšič. Leta 1981 pa sta bila na repertoarju Šostakovičev Violinski koncert 2 v izvedbi Vladimirja Malinina in Wagnerjeva Uvertura Mojstri pevci Nürnberški.

Dirigentove dolgoletne težave s srcem
Dirigent se je že nekaj časa boril s srčnimi težavami. Leta 1996 je med dirigiranjem opere La Boheme Giacoma Puccinija utrpel srčni infarkt, ki ga je komaj preživel. Zaradi šibkega zdravja je to poletje odpovedal niz koncertov.

Mariss Jansons je umrl v starosti 76 let pozno zvečer na svojem domu v Sankt Peterburgu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.