Glasba
(5)
Marjan Trček
Marjan Trček je nastopal s priznanimi orkestri in dirigenti na tujih in domačih festivalih. Foto: Slovenski oktet
Slovenski oktet
V Slovenskem oktetu je Marjan Trček pel med letoma 1992 in 1996, ponovno pa se mu je pridružil v letu 2010. Foto: Janez Kotar/Slovenski oktet

Umrl je Marjan Trček, častni član Slovenskega okteta

Oblikoval več kot 20 liričnih opernih in operetnih vlog
16. avgust 2016 ob 15:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V 59. letu starosti je umrl Marjan Trček, pred domačim in tujim občinstvom uveljavljen tenorist, ki je na številnih uglednih festivalih nastopal s priznanimi orkestri in dirigenti. Več let je bil tudi član Slovenskega okteta.

Marjan Trček se je rodil 8. novembra 1957 in se pevsko najprej izobraževal na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani ter na Akademiji za glasbo pri profesorici Evi Novšak Houška. Izpopolnjeval se je na pevskih tečajih pri Marjani Lipovšek in Alfredu Burgstallerju.

Poustvaril je več deset vokalno-instrumentalnih del klasičnega koncertnega repertoarja, od zgodnjebaročnih do sodobnih. V svoji karieri je sodeloval z ljubljansko in mariborsko opero, kjer je odpel več kot 20 liričnih opernih in operetnih vlog, od grofa Almavive v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Nemorina v Donizettijevem Ljubezenskem napoju, Fentona v Verdijevem Falstaffu, Tamina v Mozartovi Čarobni piščali do Gabriela von Eisensteina v Straussovem Netopirju.

Trček je bil reden gost domačih in tujih festivalov. Med drugim je nastopil na Dubrovniškem poletnem festivalu, Varaždinskih baroknih večerih, Puljskem ljetu, Ljubljana festivalu, Glasbenem septembru v Mariboru, Festivalu sodobne glasbe Kogojevi dnevi in na Festivalu za staro glasbo Radovljica.

Posebna ljubezen do raziskovanja stare glasbe
Večkrat mu je lahko prisluhnilo občinstvo Slovenskih glasbenih dni, kjer je poustvaril veliko prvič izvedenih del. Poseben odnos je imel do komorne vokalne glasbe, še posebej raziskovanja in izvajanja stare glasbe ob spremljavi lutnje in samospeva. Umetnost petja je prenašal na mlade pevce na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V Slovenskem oktetu je pel med letoma 1992 in 1996 ter ponovno od leta 2010, leta 2001 pa je postal častni član zasedbe.

Prejel je več nagrad, med drugim odlikovanje zlatega častnega znaka svobode RS, s katerim je leta 1996 predsednik republike ob 45. obletnici delovanja odlikoval oktet za zasluge na vokalno-glasbenem področju.

VIDEO
Utihnil je glas Marjana Trčka
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
lojal
# 16.08.2016 ob 15:21
Slava mu. Utihnil je lep, žameten tenor.
Bono
# 16.08.2016 ob 15:46
Kakšen žlahtni glas. Počivaj v miru.
juk
# 16.08.2016 ob 17:21
Njegov glas bo stalno v mojih ušesih. Žameten glas
veza
# 17.08.2016 ob 04:05
Zelo uglajen sogovornik, zapustil nas je vrhunski pevec, izguba je velika...
Njegov prispevek k Slovenskemu petju je večen, počivaj v miru...
prider
# 16.08.2016 ob 23:07
Počivaj v miru!
Vrhunski tenorist.
Kazalo