Radijski voditelj Terry Christian je Wilsona opisal kot pravo podobo Manchestra. Foto: EPA
Radijski voditelj Terry Christian je Wilsona opisal kot pravo podobo Manchestra. Foto: EPA
Joy Division
Tony Wilson je bil s svojo založbo tudi odskočna deska skupine Joy Division.

"Brez Tonyja Wilsona ni manchestrske glasbene scene," je o pokojnem povedal televizijski voditelj Terry Christian. Tony Wilson je mož, ki stoji za skupinami, kot sta New Order in Happy Mondays. Stephen Morris iz skupine Joy Division in kasnejše New Order je po novici o Wilsonovi smrti priznal, da mu pripadajo zasluge za njegovo kariero.

"New Order ne bi bil to, kar je, če ne bi bilo Tonyja in založbe Factory Record, saj je imel res rad glasbo in je verjel, da mora imeti skupina vso potrebno svobodo," je pojasnil Morris in dodal, da je bil najbrž edina oseba v glasbeni industriji, ki ni verjela v sklepanje pogodb. Po besedah tv-voditelja Richarda Madeleyja, se Wilson ni zmenil, kaj njegovi sodelavci in gledalci menijo o njem, saj je imel zaupanje vase.

Manchester se poklanja Willsonu
Peter Saville z založbe Factory Records je povedal, da je Wilson znal opaziti stvari, ki bodo postale pomembne. "V mojih očeh je bil Tony intelektualec popularne kulture. Ne glede na to, ali je šlo za televizijo ali glasbo, je Tony temu dal neko težo in pomen," je še pojasnil Saville. Mnogi v Manchestru so se prišli poklonit Wilsonu, ki se ga vsi z županom na čelu spominjajo z besedami, ki mu napovedujejo večen spomin.

Kljub veliki priljubljenosti nekaterih njegovih varovancev, si Willson niti z založbo Factory Records niti kot lastnik kluba Haçienda ni nagrebel večjega premoženja.