Richard Swift (1977-2018). Foto: Discogs
Richard Swift (1977-2018). Foto: Discogs
Other People's Songs
S seattelskim glasbenikom Damienom Juradom sta v letu 2010 izdala skupno ploščo priredb, ki sta jo naslovila Other People's Songs. Foto: Discogs
Richard Swift na festivalu InMusic
Richard Swift se je leta 2014 odpravil na turnejo z zasedbo The Black Keys, kar pomeni, da je z njimi nastopil tudi na takratni izvedbi hrvaškega festivala InMusic. Foto: Youtube

"Svet je danes izgubil enega najbolj nadarjenih glasbenikov, kar sem jih poznal. Pogrešal te bom, prijatelj moj," je na svojem profilu na Instagramu zapisal Dan Auerbach, sicer član The Black Keys in The Arcs, torej dveh zasedb, v katerih je igral tudi Swift.

Tudi na odru festivala InMusic
Leta 1977 v Kaliforniji kot Ricardo Sigilfredo Olivarez Swift-Ochoa rojeni glasbeni samouk je ob izdajanju svoje avtorske glasbe bil med letoma 2011 in 2016 tudi član The Shines, leta 2014 se je odpravil na turnejo s The Black Keys, kar pomeni, da je z njimi nastopil tudi na takratni izvedbi hrvaškega festivala InMusic.

Swift je bil prav tako bobnar pred tremi leti ustanovljene prej omenjene zasedbe The Arcs. V zgodnjih letih je bil še klaviaturist zasedbe Starflyer 59, uveljavljeno ime na glasbeni sceni pa je postal v času delovanja v snemalnem studiu Green Room v Huntington Beachu v Kaliforniji.

V tem studiu je v letu 2005 posnel tudi svoja prva samostojna albuma Walking Without Effort in The Novelist, pri čemer je na obeh sam odigral skoraj vse instrumente in poskrbel za produkcijo, kar je počel tako rekoč v prostem času ob siceršnjem delu v studiu.

Po podpisu pogodbe z založbo Secretly Canadian je ta material še v istem letu izšel pod naslovom The Richard Swift Collection Vol. 1. Njegov zadnji album, ki ga je izdal pod lastnim imenom, je izšel leta 2009 in je nosil naslov The Atlantic Ocean.

Pesmi drugih z Damienom Juradom
Pred leti je Swift v Oregonu vzpostavil svoj lastni snemalni studio National Freedom in kot producent med drugim sodeloval z zasedbami Foxygen, Guster, Mynabirds in Pure Bathing Culture ter glasbenikoma Sharon Van Etten in Damienom Juradom. In prav s Seattlečanom Juradom sta v letu 2010 izdala skupno ploščo priredb, preprosto naslovljeno Other People's Songs.

V preteklem mesecu je bilo naznanjeno, da so Swifta hospitalizirali, saj je bil v smrtno nevarnem zdravstvenem stanju, vzroki zanj pa niso bili navedeni. Takrat je bil ustanovljen tudi denarni sklad za pokritje bolnišničnih stroškov.

Glasbenik je umrl v torek zjutraj v bolnišnici v Tacomi v ameriški zvezni državi Washington. Novica pa je bila potrjena z objavo na njegovi strani na Facebooku, v kateri je zapisano: "In vsi angeli bodo peli: 'Que Sera Sera'. Richardo Ochoa Swift. 6. marec 1977-3. julij 2018."